Så er der bogfest – alle vuggestuer og børnehaver i Køge Kommune har fået deres eget minibibliotek
Er der noget bedre end at få en gave? I sidste uge fik alle Køge Kommunes vuggestue- og børnehavebørn hele 2.348 boggaver som en del af KøgeBibliotekernes Bogglad-projekt.
Spændingen var stor i Frændehus vuggestue og børnehave onsdag formiddag. For der stod en stor spændende gave under et rødt stykke stof. Heldigvis var der så meget at pakke ud, at alle børnene kunne være med. Da bogkasserne med de mange billedbøger var åbnet, gik de ivrige unger straks på opdagelse i bøger som “Lille frø”, “Ib slukker brandmanden” og klassikeren “Halfdans ABC.
“Vi glæder os til, at bøgerne kan inspirere børnene til leg og blive en del af legen, som jo er en vigtig del af børnenes liv,” fortæller Mette Kofod Jensen, pædagog i Frændehus. Hun ser også frem til den ping-pong mellem børn og voksne, der ofte opstår under læsningen.
Bogglæde til 3.400 børn
Børnene i Frændehus er ikke de eneste, som kan holde bogfest. Alle daginstitutioner i Køge Kommune modtager nemlig deres helt eget specialdesignede bogkasse med i alt 58 forskellige billedbøger.
Bøgerne er nøje udvalgt af biblioteksfaglige og pædagogiske medarbejdere i Køge Kommune. De er gået på jagt i børnelitteraturen og har sammen udvalgt vidt forskellige bøger af høj kvalitet med temaer, som passer rigtig godt til de 0-6-årige.
Bøgerne skal foldes ud
Samarbejdet mellem bibliotek og daginstitutioner omkring “Børnenes Bedste Bøger” har mere end 20 år på bagen, og børnebibliotekar Britta Overgaard Jensen har været med fra starten:
“Vi er med tiden blevet mere bevidste om, hvor vigtig en oplevelsesorienteret tilgang til bøger, er. Vi skal ikke bare læse en bog op – vi skal lege os ind i bogen. Så når børnene fx læser om en snegl, der er bange, så skal de mærke følelsen på egen krop, Bøger skal røre os for at få betydning.”
Som en del af projektet har alle kommunens daginstitutioner deltaget i inspirationsmøder, hvor de har fået værktøjer til at arbejde pædagogisk med bøgerne.
Winnie Breilev, pædagogisk konsulent i Køge Kommunes daginstitutionsafdeling fremhæver, at fællesskabet omkring de gode historier understøtter børnenes udvikling:
“Det har stor betydning i forhold til at danne relationer til andre, at man kan sætte ord på tingene. De sproglige kompetencer har naturligvis også stor indflydelse på en positiv skolegang.”
Tag læseglæden med hjem
De bøger, som børnene nu læser i vuggestuen og børnehaven, kan også lånes på biblioteket. De er nemme at finde under overskriften Børnenes Bedste Bøger både på køgebib.dk og i et hæfte på biblioteket.
Læsestunderne derhjemme kan åbne op for nogle gode snakke, fortæller Jacob Kobbernagel, børnebibliotekar på KøgeBibliotekerne:
“Børnene kan fortælle om den leg, de har haft omkring bøgerne med deres venner. Det kan være med til at forbinde hverdagen i børnehaven og hjemmet. Som forælder er man nysgerrig på sine børns liv udenfor hjemmet, men det kan være svært for børnene at sætte ord på. Der kan bøgerne gøre en forskel.”
KøgeBibliotekerne har fået tildelt 428.750 kr. fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje BogGlad til projektet.
Det er ikke kun bibliotekarerne, der har haft travlt med at gøre de mange minibiblioteker klar. Elever fra FGU-Skolen på Klemmenstrupgård har samlet, limet og skruet bogmøblerne sammen, og pædagogassistent-elever fra ZBC har hjulpet med at pakke de mange bogkasser.
Kommentarer