Livsstil og forbrug

Nyt demenssymbol introduceres på Køge Torv

Foto: Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark

Onsdag den 11. maj står Køge Kommunes demenskoordinatorer klar på Køge Torv med råd, vejledning og reklame for det lille demenssymbol. Det sker i anledningen af den årlige Demensuge i uge 19.

Hvad gør du, hvis damen forrest i kassekøen pludselig ikke kan huske koden på sit Dankort? Og hun virker mere end almindelig forvirret over, hvor hun er? Det kan være en svær situation, uanset om du er ansat i butikken eller er kunde i køen. 

Omkring 90.000 danskere lever med demens, og for dem og deres omgivelser kan hverdagssituationer som fx at handle ind pludselig blive præget af usikkerhed. Men siden sidste års Demensuge har der været hjælp at hente. I form af et demenssymbol.

– Symbolet kan man bæres synligt på tøjet eller mere diskret på sit sundhedskort, rejsekort eller lignende. På den måde gør borgere med demens deres omgivelser opmærksomme på, at de har brug for hjælp, hvis de pludselig står i en uoverskuelig situation, forklarer demenskoordinator Camilla Pelsen fra Køge Kommune.

Camilla Pelsen er en af de første medarbejdere i Køge Kommune, som man møder, hvis man har en nyopdaget demenssygdom, eller hvis man er pårørende. Hun kan give borgerne råd og vejledning om demens, ligesom hun også underviser Køge Kommunes medarbejdere i, hvordan de bedst kan hjælpe de borgere med demens, som de møder i deres arbejde. 

Hvordan kan du hjælpe?

Onsdag den 11. maj benytter Camilla Pelsen og hendes kolleger sig af torvedagen på Køge Torv. Fra klokken 10 til 13 har de en stand på torvet med åbent for alle typer spørgsmål om demens. For hvad er egentlig en god hjælp, hvis du står over for en person med demens?

Camilla Pelsen nævner tre handleråd, som knytter sig til demenssymbolet:

– Før det første skal tage kontakt til personen. Derefter skal du tale tydeligt, og endelig skal du være tålmodig. Demens er noget, de berørte kan leve fint med i hverdagen, men nogle gange får de brug for hjælp, og så er det godt, at omgivelserne ved, hvad de kan gøre. Derfor er demenssymbolet en hjælp på samme måde, som når svagtseende bærer en badge eller lignende, siger hun.

Udover at stå i standen på Køge Torv, bruger demenskoordinatorerne også dagen på at besøge butikkerne i Køge centrum med oplysningsmateriale om demenssymbolet, hvordan de kan hjælpe, hvis de skulle få en kunde med demens inden for døren.

Fakta

Hvis en dement person har brug for hjælp:

  • Tag kontakt
  • Tal tydeligt
  • Vær tålmodig

62 procent af pårørende, fagpersoner og frivillige mener ikke, at butikspersonale og andet servicepersonale har tilstrækkelig viden om, hvordan de bedst hjælper mennesker med demens. Derfor er fokus på årets Demensuge 19 især rettet mod personale i butikker – men alle kan hjælpe i hverdagen. 

Kommentarer