Kultur

Kommunen og KØS går sammen om at få unikt kunstværk til Køge Marina

Køge Kysts byudviklingsområde har dannet rammen om mange udendørs kunstudstillinger. Her fra åbningen af udstillingen ”MUR HÆK HEGN”, som KØS og Køge Kyst samarbejdede om. Til venstre ses et værk af Christian Schmidt-Rasmussen, som siden har måttet vige for byudviklingen. Foto: Køge Kommune

Køge Kommune og ’KØS’ (museum for kunst i det offentlige rum) samarbejder om et projekt, som skal få et værk af den berømte danske kunstnergruppe SUPERFLEX til Køge Marina. Værket skal sætte fokus på beskyttelse af havmiljøet og er en del af en ambitiøs strategi om, at kunst skal være med til at skabe ekstraordinære oplevelser på Køge Marina og tiltrække endnu flere besøgende til den populære lystbådehavn.

Der skal være mere kunst på Køge Marina. Det besluttede byrådet i 2021, da de vedtog en ambitiøs kunststrategi for området. Målet er, at kunstværker skal være med til at styrke oplevelsen, når man går en tur langs marinaen. For at indfri den ambition, samarbejder Køge Kommune og KØS lige nu om at få et værk af den anerkendte gruppe SUPERFLEX til Køge Marina. Kultur- og Idrætsudvalget i Køge Kommune mødes på fredag den 12. april, hvor det er på dagsordenen at træffe endelig beslutning om at invitere kunstnergruppen.

SUPERFLEX er en international og anerkendt gruppe, som er kendt for at levere værker af høj kunstnerisk standard. Værket på marinaen skal have fokus på beskyttelse af havmiljøet og ligger derfor i tråd med aktiviteter, som marinaen tidligere har dannet rammerne om. Forrige år blev der for eksempel afholdt ”Havets Folkemøde”, som var arrangeret af Køge Bugt Alliancen, som er et samarbejde mellem seks kommuner langs kysten og Danmarks Naturfredningsforening:

– Kampen for havmiljøet er mere aktuel end nogensinde før. Derfor er det helt oplagt, at et kommende kunstværk på Køge Marina tager udgangspunkt i Køge Kommunes ambitioner for at beskytte og bevare havmiljøet i Køge Bugt sammen med resten af Køge Bugt Alliancen. SUPERFLEX er kendt for at lave samtidskunst, som virkelig kan være med til at sætte en dagsorden og give en stærk oplevelse. Og lige netop dét har vi brug for, når det kommer til havmiljøet, siger borgmester Marie Stærke (S).

Skaber værker sammen med lokalsamfundet

SUPERFLEXs særlige kendetegn er, at de arbejder med samfundsmæssige problemstillinger, og de har flere internationale installationer i det offentlige rum på deres cv. SUPERFLEX metode til at lave kunstværker er baseret på dialog og samskabelse med lokale interessenter. Det kunne for eksempel være eleverne på det kommende Maritime Læringssted og foreningen Køge Bugt Stenrev, siger formand for Kultur- og Idrætsudvalget Ken Kristensen (V).

– Kunst er med til at skabe stærke fællesskaber, og derfor er det også en kæmpe gevinst for Køge Kommune, hvis det bliver SUPERFLEX, som kommer til at lave værket. De er netop kendt for deres arbejde med at inddrage borgere, foreninger og lokallivet, og netop det har været en afgørende faktor for, at det er dem, som vi planlægger at invitere. Jeg glæder mig enormt meget til at følge processen, siger han.

Det er ikke første gang, at SUPERFLEX sætter et kunstværk op i Køge. Tilbage i 2021 under Hummings festivalen opsatte gruppen en midlertidig gådefuld pink konstruktion, som satte fokus på klima, oversvømmelser og det undersøiske liv ved navn ‘Dive-in’.

Flere besøgende end nogensinde før

Målet er, at SUPERFLEX skal lave et permanent værk til Køge Marina – men tilblivelsen og processen er en lige så stor del af værket. På den måde vil både proces og det endelige kunstværk bidrage til at sætte havmiljøet på dagsordenen hos borgere og besøgende fra nær og fjern, da det forventes at kunstværket vil tiltrække endnu flere gæster til marinaen, som i forvejen er inde i en rivende udvikling i disse år. De seneste år har Køge Marina vokset sig til en af landets største lystbådehavne, og det er et fantastisk rekreativt område for borgere og turister. Området viser Køges attraktioner ved vand og giver oplevelser ved alle årstider.

Del af ambitiøs kunststrategi

Kunstværket på Køge Marina er udsprunget af kunststrategien for Køge Marina, som blev vedtaget tilbage i 2021. Målet med strategien er at markere marinaens identitet gennem nyskabende samtidskunst, hvor kunsten er med til at skabe nye oplevelser og en ambitiøs visuel identitet, der ligger langt ud over det sædvanlige. Målet er, at Køge Marina skal adskille sig væsentligt fra andre havneanlæg i Danmark. Det ses blandt andet også ved, at 5 % af anlægsudgifterne på Køge Marina afsættes til kunst. Køge Kommune har for nylig også igangsat arbejdet med at formulere en samlet kunststrategi, som skal være med til at sikre mere kunst i det offentlige rum i hele Køge Kommune og som spiller sammen med kunststrategien for Køge Marina. Den kan du læse mere om her: https://www.koege.dk/om-koege-kommune/presse-og-kommunikation/nyheder-og-aktuelt/nyheder/koege-kommune-faar-en-samlet-kunststrategi

Sådan finansieres projektet

Kunstværket skal finansieres i et samarbejde mellem KØS og Køge Kommune. Køge Kommune finansierer 1,1 mio. kroner. Midlerne blev afsat tilbage i 2021, og blev fundet fra tilbageværende midler fra renovering af KØS tag. Det forventes at Køge Kommune i samarbejde med KØS fonder minimum det samme beløb, som Køge Kommune har givet til projektet.

På fredag den 12. april skal det politiske udvalg for Kultur og Idræt tage endelig beslutning om at invitere kunstnergruppen.

Om kunstnergruppen SUPERLFEX

Superflex er en dansk kunstnergruppe bestående af kunstnerne Bjørnstjerne Christiansen, Rasmus Nielsen og Jakob Fenger. De har arbejdet sammen siden 1993.

Gruppen har opnået stor international opmærksomhed omkring deres kunstprojekter. De arbejder både lokalt, nationalt og internationalt med flere forskellige samarbejdspartnere involveret i deres kunstprojekter.

Kunstnergruppen modtog i 2021 kronprinseparrets kulturpris for deres evne til at præsentere nye kreative løsninger på samfundets udfordringer.
Det er ikke første gang SUPERFLEX sætter et kunstværk op i Køge. Tilbage i 2021 under Hummungs festivalen opsatte gruppen en midlertidig gådefuld pink konstruktion, som satte fokus på klima, oversvømmelser og det undersøiske liv.

 

Kommentarer