Samfund

Visionært samlingssted i Køge Nord Skovby kan nu realiseres

Model af det nye Bramhøjgaard. Foto: Køge kommune

Med støtte fra Realdania og Lokale og Anlægsfonden kan Køge Kommune nu indfri ambitionerne om et nyskabende kvartershus i Køge Nord Skovby. Bæredygtighed, kultur og fællesskab er de centrale begreber i den transformation af Bramhøjgaard, som bliver et centralt samlingssted i den nye bydel.

Der er plads til de store smil hos både politikere og alle de aktører, der kan se frem til at samle sig om det kommende kvartershus, Bramhøjgaard, i Køge Nord Skovby.

Ud over Lokale og Anlægsfondens tilsagn, har nu også Realdania valgt at støtte det ambitiøse byggeri, som er en transformation af den eksisterende Bramhøjgaard, hvoraf en stor del af materialerne fra den gamle gård skal genanvendes. Der bliver langt fra tale om en klassisk bygning; de fleste af de rum og længer, der tilsammen vil udgøre det nye Bramhøjgaard er uopvarmede og med åbent til himlen, og samtidig er der tænkt en unik sammenhæng ind med hele det eksisterende haveanlæg.

Det er tegnestuen dominique+serena, der står bag Bramhøjgaards transformation, hvor bevaringen af gårdens kvaliteter og genanvendelsen af materialer går hånd i hånd med udviklingen af nye måder at være sammen på med fokus på udeliv og den grønne omstilling.

I løbet af det kommende år skal det endelig projekt beskrives detaljeret og de fornødne tilladelser gives, før det første spadestik forventelig kan tages i løbet af 2025.

Fremtidens Køge

Borgmester Marie Stærke er meget tilfreds med, at kommunens bevilling nu følges op af den fondsstøtte, som har været afgørende for, at den gamle Bramhøjgaard kan omdannes til det innovative kvartershus. For netop samarbejder mellem kommune og erhvervsliv, fonde og borgere er nemlig det, fremtiden kalder på, siger borgmesteren:

– Som kommune har vi begrænsede ressourcer. Men vi har en masse viden og kompetencer, som kan komme bedst i spil, når vi arbejder sammen med andre, og hvor flere parter træder til med både indsigt og økonomi. Det samarbejde er en central del af det, vi kalder Fremtidens Køge, som det kommende kvartershus Bramhøjgaard er et smukt eksempel på. Jeg glæder mig meget til at følge udviklingen af byggeriet, hvor en stor mængde materialer vil blive genbrugt, og som, når det står klar, skal være et visionært samlingssted for borgere både fra Køge Nord og fra resten af Køge Kommune, siger Marie Stærke.

Kvartershuset Bramhøjgaard skal meget mere end at være et skønt samlingspunkt for nye og ’gamle’ beboere i Køge Nord. Bramhøjgaard handler om både et stærkt lokalt og kommunalt samarbejde og om at hente vigtige erfaringer med genbrug af materialer i bygge- og renoveringsprocesser, lyder beskrivelsen.

Kultur og lokale foreninger går sammen

En række kultur- og fritidsaktører i Køge Kommune er allerede på banen i det delte værtskab for Bramhøjgaard.

Ungdomsskolen, Billedskolen, Tapperiet, Teaterbygningen og Skate Gule Hal i Køge Kommune er gået sammen med Museum Sydøstdanmark, KØS, Grøn Omstilling og Køge Bibliotekerne om at skabe kulturelle og bæredygtige aktiviteter i Bramhøjgaard.

Samtidig har lokale foreninger og ildsjæle som Køge Nord Skovby Bydelsforening, Ølsemagle Landsbylaug, Ølsemagle Kirke, Foreningen Kulturfuglen, Lyngens spejdere og flere andre også engageret sig i arbejdet med at gøre Bramhøjgaard til et helt særligt samlingssted.

– Det er glædeligt, at vi nu med fondsstøtte kan få skabt de inspirerende rammer for det engagement, som vi allerede nu ser fra både foreninger og kulturinstitutioner. Jeg er sikker på, at Bramhøjgaard bliver et unikt samlingssted, hvor fællesskabet kan trives i stærk forening med spændende kulturelle aktiviteter – et sted, hvor man sammen med andre kan engagere sig i aktiviteter af meget forskellig karakter, siger formand for Kultur- og fritidsudvalget, Ken Kristensen.

Klimavenligt byggeri

Det nye kvartershus bliver et klimavenligt og cirkulært byggeri og en sanselig oplevelse. Gårdens mange nye uderum, solopvarmede rum og indendørs opvarmede rum indfanger, udnytter og udstiller fænomener, der er knyttet til klimaet og naturen. Solvarmen lagres som energi og varme, og regnvandet opsamles på synlige og stemningssættende måder.

Ifølge formand for Teknik- og Ejendomsudvalget, Lene Møller Nielsen, er der værdifuld viden at hente i et projekt, hvor ambitionerne er at genbruge mest muligt fra den gamle gård.

– Jeg glæder mig meget over, at vi kan komme i gang med at realisere det nye Bramhøjgaard. Byggeri er meget belastende for klimaet, og vi ved, at vi skal søge nye veje for at bygge mere klimavenligt. Så dette smukke projekt og alle de erfaringer, det giver os, kan forhåbentlig give inspiration også til andre steder i landet, siger hun.

Et innovativt eksempel

I den filantropiske forening Realdania, som har støttet projektet med 5 millioner kroner, tror man også på, at mødestedet på Bramhøjgaard kan være en inspirationskilde for andre.

– Vi skal som samfund blive bedre til at genanvende de bygninger, vi allerede har, til nye formål. Her har det nye Bramhøjgaard et potentiale til at blive et innovativt og inspirerende eksempel på, hvordan vi ved bygningstransformation og genbrug af byggematerialer kan skabe et bud på, hvordan et mødested i fremtiden kan se ud. Endelig tror vi på, at kvartershuset kan være med til styrke identiteten og sammenholdet i den nye bydel, siger Laura Kristine Bjerre Munch, der er projektchef i Realdania.

Bramhøjgaards unikke transformation roses også fra Lokale- og Anlægsfonden, der har støttet projektet med 4,6 millioner kroner.

– Med kvartershuset etableres et kulturelt mødested allerede inden de nye tilflyttere i området er på plads. Det nyskabende samlingspunkt er så fleksibelt i sin form, at kommende tilflyttere i høj grad kan være med til at forme stedet, hvilket er unikt og meget vigtigt for, at det bliver et godt samlingspunkt i fremtiden. Det bliver et spændende eksempel for andre at følge, også fordi transformationen af den eksisterende Bramhøjgaard til kvartershus sker med den allerstørste omtanke for bæredygtighed, siger udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden Birgitte Carlsen.

Fakta om Bramhøjgaard – det nye kvartershus:

  • Lokale og Anlægsfonden har støttet projektet med 4,6 mio. kr., mens Realdania har støttet med 5 mio. kr.
  • Køge Kommune har samtidig afsat midler til byggeriet, som forventes at blive mindre kostbart, da en stor del af materialerne fra den eksisterende gård skal genbruges.
  • I løbet af det kommende år skal det endelige projekt beskrives detaljeret, selve opførelsen skal i udbud og de nødvendige tilladelser skal gives.
  • I løbet af 2025 forventes det første spadestik til byggeriet at kunne blive taget. Derfra vil det tage omkring endnu et år, før det nye Bramhøjgaard vil stå færdigt i Køge Nord Skovby.

 

Kommentarer