Debat og politik

Spark Opad

Af Jakob Schmidt, Alternativet

Folketingskandidat, Sjællands Storkreds

Mange politikere vil gerne fortælle, at dette valg handler om magtfuldkommenhed. Om skandaler. Om mink. Corona. generelt om de store kriser og emner der har fyldt hverdagen hos os de seneste knap 3 år.

Det er da også korrekt at det er emner der ofte søges på og optager os. Men hvad med alt det andet? Hvad med hjemløse, handicappede, pensionisterne, de psykisk syge, dem i resourceforløb og dem der hver dag kæmper en ensom kamp for at holde snuden i sporet?

Vores samfund er et af de bedste velfærdssamfund i verden. Vi bryster os af et sundhedsvæsen der bare leverer og hvor dygtige sygeplejersker og læger holder os sunde og raske. Vi har også et fantastisk uddannelsessystem, hvor vi kan vælge og vrage på alle hylder og stort set gøre som vi vil.

Men så er der dem på bunden. De borgere der den første i måneden ved, at deres kontanthjælp allerede er brugt og de derfor må finde alterntive metoder til at få mad på bordet. Dem hvor de er en daglig kamp bare at stå op og vide at dagen er præcis den samme som dagen før.

Vi har videreuddannelser og vi har afklaringsforløb. Vi har praktik og løntilskud. Men ikke alle kan og ikke alle er i stand til at passe ind i det firkantede system vi har konstrueret. Samtidig får vi at vide fra visse liberale sider, at kontanthjælpsmodtagere får 20.000 om måneden efter skat, så hvad skal de klage over?

Tal der er konstruerede og som slet ikke har fundament i virkeligheden. Derfor er det på tide med et systemskifte. Nu skal der handles på de menneskelige værdier som alle taler om. De bløde værdier. Dig og mig. Det er på tide vi vender bøtten og får lavet et system hvor vi freder de syge og de svage. Hvor vi netop lever op til velfærdsstatens krav om at tage os af dem der har mindst.

SparkOpad er en kampagne jeg gerne vil stå i spidsen for. Her skal vi sammen sætte os ned, alle partier på tværs af partiforskelle og arbejde for en mere human og retfærdig social anskuelse. En hvor borgerne mødes med empati og forståelse, ikke krav og tvang. En hvor vi kan sørge for at færre bliver syge og ender i årelange forløb, og hvor hver borger lever sit liv som man ønsker.

Spark opad. Afkræv svar fra dem der sidder på tinge.

Handling nu.

Kommentarer