Skriveri og designværksted øger mental sundhed i Køge Kommune
Psykisk sårbare og udsatte borgere får bedre mental sundhed med kultur som værktøj. Foreløbigt er 2 lokale forløb gennemført via Kulturmetropolen, resultaterne er gode, og der er åbent for erfaring og mere samarbejde med andre kommuner i metropolen.
Skriv din egen historie! Det tilbud fik ni borgere, som har en dagligdag præget af psykiske eller sociale udfordringer gennem Åben Rådgivning i Køge Kommune tilbage i september måned.
Gennem syv uger deltog de i det personlige skriveforløb ”Ord.Liv.Skriv!”, som er tilrettelagt af en professionel forfatter i et samarbejde mellem Forfatterskolen PS, Køge Bibliotekerne og Køge Arkiverne.
Nu er forløbet blevet evalueret af deltagerne, i den brede aldersgruppe fra 20erne til +55 år, som gennemførte. Resultaterne er gode.
Rosende ord som ”vildt godt” og bedre evner til at sætte ord på de ”ting”, der fylder i hverdagen, går igen. Flere af deltagerne oplever, at de er blevet gladere og samtidig har fået nye relationer og bekendtskaber, mens de har fulgt forløbet.
Hos Køge Kommunes Kultur- og Idrætsudvalg gør de rosende ord indtryk.
– Når noget bliver rost så enstemmigt fra en gruppe borgere, så lytter vi selvfølgelig. Det er dejligt at se, at formålet med at bruge kulturen til at få en bedre mental sundhed bliver opfyldt. For det handler om det “hele” menneske og om vi alle kan noget. Selvtillid og troen på sig selv skaber robusthed i livet og giver muligheder for fremtiden. Derfor er disse projekter vigtige for vores samfund siger Ken Kristensen, der er formand i Kultur- og Idrætsudvalget.
Fællesskabet bliver styrket
”Ord.Liv.Skriv!” er det ene af to forløb, som hører under det tværkommunale samarbejde i Kulturmetropolen. Her er projektet ”Et bedre liv med kultur” blevet finansieret ved hjælp af mere end en million fondskroner.
Det andet forløb er målrettet sårbare unge mellem 12 og 16 år og deres familier i udsatte boligområder. I Karlemoseparken i Køge har Køge Billedskole været vært ved 2 værksteder om ugen siden efteråret; et for børn og unge og et for familierne. Her hjælper frivillige blandt andet med at få designet køleskabsmagneter over en god snak om skole og hverdag.
Fra begge Kulturmetropolens forløb lyder det, at fællesskabet bliver styrket undervejs, og i Karlemosen kommer der en større evaluering i foråret. Men allerede nu er der gode erfaringer med at sprede værkstedsprojektet ud til andre områder og familier via netværket af frivillige gennem Køge Billedskoles samarbejde med det Boligsociale Fællessekretariat Helhedsplanen, som har kørt mellem de forskellige boligområder i 2017-2021. Så gode erfaringer, at aktiviteterne kører videre frem til sommerferien.
Tester kulturens sundhedseffekt
Aftalen med Kulturmetropolen løber frem til 2024 i tre indsatsområder: Ungeindsatsen, Musikindsatsen og nu også ”Et bedre liv med kultur”.
Fælles for projekterne i er, at de tester og udvikler nye tilbud, hvor kulturen bliver brugt til udvikling af talenter og tilbud, der kan andet end at underholde, fx den sundhedsfremmende effekt i ”Et bedre liv med kultur”. Samtidig med at det tværkommunale arbejde giver flere økonomiske og erfaringsmæssige muskler at spille med. Og det skaber glæde hos politikerne.
– Vi vil gerne bruge kulturen til at gøre en mærkbar forskel for udsatte borgere, samtidig med, at økonomien er fornuftig i projekterne. Når flere kommuner er involveret i de samme projekter, kan vi løfte mere sammen og lettere udveksle erfaring med de andre kommuner i Kulturmetropolen, mener Ken Kristensen.
Udvalgsformanden hæfter sig også ved, at der nu kommer et videnskabeligt belæg for de gode erfaringer. Specialestuderende i Antropologi på Aarhus Universitet, Lasse Justi Andreasen, har nemlig fulgt deltagerne i et forløb, som svarer til ”Ord.Liv.Skriv!” Han konkluderer blandt andet, at deltagerne ved hjælp af skrivningen pludselig kan se muligheder i et ellers ”fastfrosset” liv, når de får lov til at fortælle deres egen historie, får feedback fra andre deltagere og gennem poesien får nye perspektiver på livet.
Nyt skriveforløb på vej
Mens værkstederne i Karlemosen stadig har åbent frem til sommer, starter et nyt forløb med ”Ord.Liv.Skriv!” op efter påske.
Denne gang åbner forløbet for flere borgere end dem, der er tilknyttet Åben Rådgivning. Der bliver nemlig også et antal åbne pladser, som alle interesserede kan booke via tilmelding på Køge Bibliotekernes hjemmeside. For at deltage skal man have en interesse i både at skrive og udvikle sin mentale sundhed. Det bliver et åbent, men alligevel beskyttet tilbud, som ligger godt i tråd med Åben Rådgivnings måde at arbejde på, hvor borgerne heler ved at bidrage til og føle sig inkluderet i samfundet sammen med andre.
Kommentarer