Livsstil og forbrug

Rekordmange kaniner kommer på internat

En misforståelse af kaniners behov, får mange mennesker til at opgive deres kaniner. Dette ses i en stigning af kaniner på Dyrenes Beskyttelses internater, og foreningen opfordrer derfor til, at sætte sig godt ind i kaniners behov inden, man anskaffer dem. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

En misforståelse af kaniners behov, får mange mennesker til at opgive deres kaniner. Dette ses i en stigning af kaniner på Dyrenes Beskyttelses internater, og foreningen opfordrer derfor til, at sætte sig godt ind i kaniners behov inden, man anskaffer dem.

Kaninerne har for alvor gjort deres indtog på Dyrenes Beskyttelses internater. I 2021 fik 722 kaniner nye hjem, igennem et af internaterne, og kaniner har for længst overhalet hundene, når det kommer til dyr, der har brug for hjælp i Danmark.

I 2022 har der allerede været flere store sager med dumpede kaniner, og alt peger på at 2022 bliver et travlt år for kaninerne.

– I de seneste år, er der kommet mere fokus på kaniners velfærd og derfor bliver folk opmærksomme på, at den kanin de måske har siddende i et lille bur bagerst i haven, ikke har det så godt, som man troede. De fleste mennesker ønsker jo det bedste for deres dyr, og det afspejler sig i det stigende antal, fortæller Yvonne Johansen, Dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

Men der er desværre stadigvæk mange mennesker, som ikke ved, hvad det kræver at have kaniner og derfor får anskaffet en kanin af de forkerte årsager.

Kaniner er ikke børnedyr

Nyt notat fra Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd har undersøgt, hvordan de danske kaniner lever ude i hjemmene. Studiet viser at ca. 3 % af danske familier har kaniner, hvilket svarer til 86.000 familier. Ud af disse er 61 % af de danske familiekaniner anskaffet med henblik på at være et børnedyr.

– Kaniner er ikke et let dyr at holde, men det er der desværre mange der tror. Vi oplever at kaninen står lige for, når ungerne plager om et kæledyr. Hunde er for svære og vi gider ikke kattebakken. På denne besværlighedstrappe om man vil, står kaniner ligefor. Folk vurderer at de er lettere end hund og kat og sjovere end marsvin og derfor anskaffer mange børnefamilier sig kaniner, forklarer Yvonne Johansen.

Men det kræver meget viden at holde kaniner, hvis det skal gøres ordentligt. Kaniner har brug for plads og opmærksomhed. Og korrekt foder og masser af aktivering er essentielt for deres velfærd.

Mange kaniner holdes i bur

Tal fra notatet viser, at ca. 70 % af kaniner holdes i bur enten helt eller delvist. Mange af disse kaniner vil ikke have mulighed for at få stillet deres behov for fysisk aktivitet og stimulering.

– Dyrenes Beskyttelse håber på at kunne ændre på disse tal, og gennem oplysning og vejledning hjælpe folk til at give deres kaniner bedre forhold. Opfattelsen af kaniner, som et let børnedyr, kommer desværre hverken dyrene eller familierne til gode, og derfor stiller vores internater også høje krav til de familier der adopterer kaniner, forklarer Yvonne Johansen. 

Foreningen råder folk til at sætte sig ind i kaniners behov 

Kaniner er et fantastisk dyr, som giver meget glæde i familien, hvis man sætter sig ind i dens behov og sørger for at opfylde dem.

Rådet lyder: Opsøg grundig viden om kaniner, hvis du overvejer at anskaffe dem. De er nysgerrige og sjove dyr – og giver du dem mulighed for at udfolde det, så bliver livet med kaniner bedre og meget sjovere for alle parter.

Kommentarer