Samfund

Politikere drøftede bekæmpelse af greenwashing hos Smurfit Kappa i Herfølge

Morten Løkkegaard, Gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet, Morten Dahlin, Minister for byer og landdistrikter, Ken Kristensen, Viceborgmester i Køge samt EU kandidat Thorbern Klingert drøftede emnet greenwashing hos Smurfit Kappa.

Danske og europæiske forbrugere snydes dagligt af virksomheder, der pynter sig med grønne fjer, selvom deres produkter ikke nødvendigvis er produceret bæredygtigt. Det var temaet, da Morten Løkkegaard, Gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet, Morten Dahlin, Minister for byer og landdistrikter, Ken Kristensen, Viceborgmester i Køge samt EU kandidat Thorbern Klingert var fredag på besøg hos Smurfit Kappa i Herfølge.

Såkaldt ”Green Washing” er et stort problem, som undergraver forbrugerens mulighed for at træffe et klima- og miljøvenligt valg.

Et nyt EU-lovforslag kan være med til at tage et opgør med tomme, grønne påstande.

– Som forbruger er det selvfølgelig afgørende, at vi kan stole på virksomheders bæredygtigheds-påstande. Vi kan ikke acceptere, at enkelte virksomheder snyder på vægten, hvis deres produkter slet ikke er så grønne, som de påstår. Netop det arbejder vi lige nu for at tage et opgør med i Europa-Parlamentet, fortæller Morten Løkkegaard, gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet.

Lovforslaget, som Europa-Parlamentet har behandlet i denne uge, forpligtiger virksomheder til at underbygge bæredygtigheds-påstande med dokumentation.

Smurfit Kappa, der er en kæmpe global, dansk emballagevirksomhed med fabrik i blandt andet Herfølge, hvor der er omkring 150 ansatte, byder formålet bag den kommende lovgivning velkommen.

– For at sikre en fair konkurrence mellem virksomheder i EU, er det vigtigt, at man kan have tillid til virksomheder, når de hævder, at deres produkter er bæredygtige eller grønne. Som en virksomhed, der har investeret meget i bæredygtig, er det problematisk, hvis andre virksomheder pynter sig med grønne fjer, uden at have lavet de nødvendige investeringer. Det skaber unfair konkurrence. Derfor er det godt, vi forhåbentligt snart får EU-regler, som gør op med problemet, fastslår Smurfit Kappa General Manager Kim Andersen.

Venstre-minister Morten Dahlin samt Køge’s viceborgmester og gruppeformand Ken Kristensen byder også EU’s fokus på ’green washing’ velkommen.

– Den grønne omstilling er en kæmpe konkurrencefordel for dansk erhvervsliv, og grønne danske virksomheder skaber allerede i dag jobs over hele landet. Derfor skal vi også slå ned på dem, der lyver sig grønne og dermed på uærlig vis vildleder forbrugerne og spænder ben for danske virksomheder og arbejdspladser, fastslår Morten Dahlin.

Viceborgmester i Køge – Ken Kristensen tilføjer:

– I Køge Kommune har vi dygtige og ansvarlige virksomheder som af egen kraft påtager sig en samfundsopgave og går forrest. Det er jeg stolt af og derfor skal vi selvfølgelig sikre, at når vores lokale virksomheder investerer i den grønne omstilling skal det ikke skade deres konkurrence evne overfor udenlandske konkurrenter – der påstår sig grønne – men ikke er det.

Kommentarer