Kultur

Ny kunstudstilling i Portalen med fernisering 19. august

Udstillingen i Portalen viser værker af en række kunstnere. Dette værk er af Jan Jensen.

Af: Flemming Deichmann
Formand for Kunstforeningen Køge Bugt

”PRO – sådan set” er navnet på den kommende udstilling i Portalen. Det er en udstilling uden tema, en udstilling uden et samlende idégrundlag, en udstilling uden kontrol. Det er en udstilling, hvor den enkelte kunstner er ansvarlig for sine værker, dets motiver, dets farver, dets kompositioner, dets udtryk. Værkerne er udvalgt direkte fra kunstnernes arbejdsplads, som sammenstillet med sine kollegernes værker udgør en mangfoldighed, en diversitet, som gennem en holdindsats sammenstiller og udfordrer og bærer hinanden frem. PRO befordrer den individuelle skabertrang gennem gensidig fælles præsentation.

Fernisering lørdag den 19. august 2023 kl. 14-17

På sæt og vis fortsætter PRO det oprør mod det enevældige kunstelitesystem, som gjorde, at bl.a. Den frie Udstilling og Grønningen så dagens lys i henholdsvis 1891 og 1915. Historien viser, at der til stadighed har været behov for, at kunstnere slår sig sammen for at vise deres værker uafhængigt af smagsdommere og således skete det da også for Kunstnersammenslutningen PRO, som blev dannet i 1962. PRO´s udstillinger har selvsagt været et omdrejningspunkt om at styre eller ikke styre en given tematik. Om fællesskab, om ret til egen selvbestemmelse, at have et alternativ til kommercielle aktører, om kunstneriske mål og midler. Alle værdier som, med skiftende betoning igennem tiderne, har vist sig bæredygtige og farbare – og nu måske mere aktuelt end nogensinde.

Udstillingen i Portalen viser værker af: Jan Jensen, Stig Weye, Jonna Pedersen, Annette Sjølund, Bjørn Eriksen, Henriette Lorentz, Ole Bach Sørensen, Jon Gislason, Gunnar Bay, Hans Kjær samt Claus Bojesen (død i 2022). Udstillingen er således også en mindeudstilling for Claus Bojesen. Desuden er komponisten og musikeren Karsten Vogel medlem af PRO. Karsten Vogel præsenterer ny musik ved udstillingens fernisering lørdag den 19. august kl. 14.30

Udstillingen i Portalen er åben torsdag og fredag kl. 14-17 og lørdag kl. 13-17

Alle er velkommen.

Kommentarer