Debat og politik

Nu skal der styr på arbejdet med det livsfarlige asbest

Af Christian Juhl, Enhedslisten

Medlem af Folketinget, Sjællands Storkreds

DR’s program “Kontant” afslørede for nylig en række grove overtrædelser af asbestbekendtgørelsens regler.

Det er en skandale, at der stadig arbejdes med asbest på den måde, når man erindrer, at der hvert år dør op mod 300 mennesker i Danmark af asbestrelaterede sygdomme. Meget tyder på, at myndighederne ikke har overblik over omfanget af asbestarbejde i Danmark og heller ikke, om arbejdet udføres efter gældende regler.

Det er på høje tid, at der etableres en autorisationsordning, så kun godkendte virksomheder udfører dette livsfarlige arbejde. Desuden skal der indføres en pligtig uddannelse for både ansatte og ledere, der beskæftiger sig med asbestarbejde.

Endelig er det vigtigt, at der igangsættes en række oplysende initiativer, så borgerne er opmærksomme på, hvor farligt asbestarbejde er, og hvilke krav de bør stille til virksomheder, der udfører dette arbejde. Desuden skal udredningsarbejdet om asbest i Beskæftigelsesministeriet, som er igangsat på initiativ af bl.a. Blik- og Rørarbejdernes Forbund og Byggefagene, speedes op.

Jeg har i kølvandet på udsendelsen sendt en række spørgsmål til beskæftigelsesministeren. Vi må handle, så der kommer styr på asbesten.

Kommentarer