Nedlukningen af liberale erhverv begrænser corona-smitten med 71 personer og koster 20 mio. kr. dagligt
Det koster 20 mio. kr. i tabt BNP om dagen at holde frisører, kørelærere, kosmetologer og andre liberale erhverv nedlukket, og for de penge mindskes smitten med 71 personer dagligt. Det er en høj pris for en smittereduktion på mindre end én person pr. kommune, mener SMVdanmark.
Beregninger fra Finansministeriet og Statens Serum Institut (SSI), som SMVdanmark har analyseret, kaster for første gang lys over, hvad det koster at holde store dele af dansk erhvervsliv nedlukket, og hvad vi får for pengene. Når det gælder de liberale erhverv, fx frisører, kørelærere og kosmetologer, er prisen 20 mio. kr. om dagen i form af et lavere bruttonationalprodukt (BNP). Til gengæld reducerer vi antallet af forventede dagligt nysmittede med 71 personer. Det giver en ”stykpris” på 273.000 kr. for at nedbringe smittetallet med én person dagligt.
Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, gør opmærksom på, at de 71 færre smittetilfælde dagligt svarer til, at man i runde tal sparer hver kommune for én smittet om dagen.
”Vi bliver nødt til at spørge os selv, hvad vi som samfund vil betale for et lavere coronasmittetal og holde det op imod, hvad samfundet ellers kunne få for de penge. Når det koster samfundet 270.000 kr. pr. reduceret smittetilfælde, synes jeg, det er en meget høj pris at betale,” siger han og fortsætter:
”Disse beregninger kalder på, at man enten åbner op eller betaler fuld kompensation til virksomhederne. Vi er fortalere for et åbn-eller-betal-princip, det vil sige, at hvis politikerne holder fast i at holde lukket, så må man også betale regningen. Enten får virksomhederne lov til at åbne, eller også må de få betalt alle deres udgifter af staten.”
Beregningen af 71 færre smittede om dagen er midterscenariet i SSI’s prognose, der opererer med mellem 47 og 106 flere dagligt smittede. Om det ender i den lave eller højere ende afhænger af den såkaldte sæsoneffekt, altså i hvor høj grad det varmere vejr og folks tilbøjelighed til at mødes udenfor frem for indenfor påvirker smittespredningen.
”Uagtet om vejret får stor eller mindre betydning, så viser analysen, hvor enormt omkostningsfuldt det er at holde dele af erhvervslivet lukket – samtidig med at smittespredningen ved at åbne op for de liberale erhverv er meget, meget lille.” siger Jakob Brandt.
Læs analysen her.
Kommentarer