Samfund

March mod Ensom: Talstærk opbakning fra lokale foreninger

Stort fremmøde og stærk stemning i rådhusgården før afgang. Forrest i fællesbilledet sidder Patrick Cakirli, som er initiativtager til March mod Ensomhed, og som hvert år går 2.000 kilometer fra Bornholm til Esbjerg for at sætte fokus på Ensomhed. Foto: Køge Kommune

Rådhusgården summede af liv, da deltagerne i årets March mod Ensomhed samledes før afgangen fra Køge mod Ringsted den 18. august. Initiativtager til marchen Patrick Cakirli går kun fremad på ruten, når han har følgeskab – og det fik han endnu en gang i Køge Kommune.

Fællesskaberne står stærkt i Køge Kommune – det stod klart, da deltagerne fredag morgen samledes for at gå afsted på den lokale del af den landsdækkende March mod Ensomhed. Flere foreninger havde repræsentanter i Rådhusgården, som genlød af hilsner og småsnak før afgangen på dagens etape fra Køge til Ringsted.

Blandt de fremmødte var Anja Lindorff fra foreningen Stop Spild lokalt i Køge – en forening drevet af frivillige, som uddeler overskudsvarer fra lokale butikker. Stop Spild lokalt holder normalt til i Karlemosen, men foreningens arbejde har kun styrket Anja Lindorffs motivation til at deltage i marchen og skabe synlighed omkring ensomhed:

– Vi bakker op og deltager i marchen, fordi vi møder ensomme i forbindelse med vores foreningsarbejde. Ofte falder vi i gode snakke med dem, vi uddeler varer til, og vi oplever også, at der opstår nye og spændende netværk på kryds og tværs. Vi vil gerne skabe synlighed omkring ensomhed og også selv være synlige, så der måske er flere, der henvender sig hos os og får mulighed for at få mere netværk i hverdagen, siger Anja Lindorff.

Borgmester Marie Stærke bød velkommen til deltagerne i årets march med en kort tale:

– Hvor er det dejligt, at jeg kan byde velkommen til March mod Ensomhed, der for tredje gang lægger vejen forbi her i Køge Kommune. Marchen, der startede som et enkelt menneskes kamp mod ensomhed, har vokset sig til et helt fællesskab. Et fællesskab, der fortsætter med at bryde tabu og samler mennesker på tværs af hele landet, sagde Marie Stærke.

– Netop fællesskabet er afgørende for at komme ensomhed til livs. Derfor er det skønt at se, at der er opbakning til at samles og gå sammen for den gode sag her i Køge. Jeg ved, at flere af vores foreninger er mødt op. Foreninger, der med jeres stærke fællesskaber, hjælper med at bekæmpe ensomhed. Derfor er jeg også glad for, at vi ved at gå sammen, fortsat gør sagen synlig i gadebilledet. Tak for det, lød det fra borgmesteren.

Klokken 8.00 gik den store gruppe ud på dagens rute af March mod Ensomhed fra rådhusgården gennem Køge by. Herfra går dagens rute til Lellinge og over Vemmedrup, Bjæverskov, Slimminge og Fjællebro for at slutte i Ringsted klokken cirka 14.30. Deltagerne går med så langt de vil, og det er også muligt at støde til langs ruten, som er på 26 kilometer.

March mod Ensomhed

March mod Ensomhed startede med, at Patrick Cakirli i december 2016 oplevede en voldsom ensomhedsfølelse og besluttede at række ud efter fællesskabet på sociale medier, hvor han skrev: ”Jeg er desperat efter at møde nye mennesker. Jeg er ensom og går igennem den hårdeste periode i mit liv. Jeg vil sidde på trapperne foran Københavns Rådhus fra kl. 14-20. Jeg har sorte bukser og en North Face taske på.” 17 personer dukkede op for at mødes med ham, og et nyt fællesskab opstod. Patrick Cakirli og følgeskab går gennem landet for at aftabuisere følelsen af ensomhed og inspirere ensomhedsramte borgere til at række ud efter hjælp.

Marchen er siden blevet til en årlig tilbagevendende begivenhed, og initiativtager Patrick Cakirli går i år fra den 7. august til den 13. oktober 2.000 kilometer gennem landet fra Bornholm til Esbjerg for at sætte fokus på fællesskab og kampen mod ensomhed. For hele ruten gælder det, at Patrick Cakirli kun må gå, hvis han har følgeskab – ellers skal han stå stille. På den måde bliver hans vandring symbol på vigtigheden af fællesskab i kampen mod ensomhed.

”Jeg glæder mig til at gå sammen med jer”. Marie Stærke bød velkommen til March mod Ensomhed og takkede Patrick Cakirli for initiativet. Det er tredje gang, marchen kommer til Køge, og endnu en gang var der stor opbakning til marchen. Foto: Køge Kommune
Repræsentanter fra Køge Rådgivnings- og Behandlingscenter og den nyligt stiftede forening Sammenholdet Køge, som tilbyder sociale fællesskaber til borgere, der kæmper med ensomhed, misbrug eller psykiske diagnoser, var også mødt op for at bakke op om årets March mod Ensomhed. Foto: Køge Kommune
Høreforeningen deltog også i årets march. Her med Inge Boisen som repræsentant. Foto: Køge Kommune
Seniorklubben Alkestrup på vej ud af rådhusporten på dagens march sammen med borgmester Marie Stærke og hunden Patronus. Foto: Køge Kommune
Anja Lindorff repræsenterede foreningen Stop Spild Lokalt, Køge og hun så frem til at deltage og bidrage til at synliggøre ensomhed og muligheden for netværk. Hun står i midten sammen med sin datter Zasja, og Henrik Hansen fra foreningen. Foto: Køge Kommune
Borgmester Marie Stærke deltog i året march og havde sin hund, to-årige Patronus med på turen. Foto: Køge Kommune

 

Kommentarer