Debat og politik

Må jeg have lov til at føde i fred?

Af Jeanne Rygas Bergmansen, Socialistisk Folkeparti

Folketingskandidat, Sjællands Storkreds

 

Under min første graviditet, troede jeg at der var to om en fødsel. Eller tre. Jeg vidste godt at vi ville blive tre; mig, faren til barnet og en jordemoder.

Virkeligheden fandt jeg dog ud af, var en helt helt anden. Og desværre først under min første fødsel. På trods af, at den kun varede 4.5 timer, nåede jeg nøgen at møde 12 forskellige ansatte jeg aldrig have set før, samt et jordemodervagtskifte.

På trods af, at jeg egentligt havde en helt ukompliceret fødsel.

Min fødsel var på ingen måde tryg – det burde den have været. Det kunne den have været. Nemt!

Derfor valgte jeg også at føde på Roskilde Fødeklinik i 2021. Her driver jordemødrene selv deres klinik i rolige omgivelser.

Jeg blev tilknyttet to jordemødre, hvor den ene ville være min primære jordemoder.

Og selvom jeg igen gik langt over termin, var det min egen jordemoder der mødte op, da jeg ringede med veer i endnu engang en hurtig fødsel.

Den tryghed det giver for fødende at have kendt jordemoder skal vi have tilbage igen. Og det får vi kun ved at give flere mulighed for at drive en offentligtdrevet jordemoderklinik. Drevet af jordemødrene selv.

Venstre lavede i sensommeren et udspil om, at de også ønskede flere klinikker – men hvor er Venstre pludselig blevet af? Når man laver den politiske fælles udmeldning, så forpligter det også.

Vi SKAL have flere fødselsklinikker i region Sjælland, så vi får aflastet hospitalerne og så de gravide ikke skal sendes med veer i en taxa rundt i regionen.

Giv nu kvinderne RET TIL selv at vælge hvordan deres fødsel skal være.

Det er trods alt dem der skal føde barnet.

Kommentarer