Landdistrikterne halter efter resten af Danmark
Størstedelen af landet har frem mod coronakrisen haft stigende beskæftigelse og vækst, men ny redegørelse slår samtidig fast, at væksten er lavere i områder uden for de større byer.
Erhvervsministeriets årlige regional- og landdistriktspolitiske redegørelse viser, at størstedelen af Danmark oplevede en økonomisk fremgang frem mod coronakrisen.
Udviklingen er imidlertid lavere ude i landdistrikterne.
Lavere BNP og flere tomme huse i landdistrikterne
Redegørelsen viser blandt andet, at BNP per indbygger i de større byer er steget med 14 procent siden 2005, mens stigningen kun er 10 procent i de resterende kommuner. Samtidig er der flere tomme huse ude i landdistrikterne. Centraliseringen har gennem flere år påvirket landets udvikling, hvor skoler, sygehuse og andre offentlige institutioner forsvinder fra de mindre byer. Redegørelsen viser blandt andet, at kommuner langt fra de største byer har sammenlagt eller lukket flest folkeskoler siden 2014.
Erhvervsminister Simon Kollerup:
”I Danmark skal der være lige muligheder for at skabe sig en god tilværelse for ens familie, uanset hvor man bor. Desværre har mange års centralisering skubbet landdistrikterne ud på et sidespor, og den udvikling skal vi have vendt. Vi skal derfor fortsætte med at støtte ildsjæle og lokale projekter, og så skal vi gøre det lettere for danskerne at låne til et hus eller en virksomhed på landet. Postnummeret må ikke bremse virksomme borgere og virksomheder. Derfor skal vi have løst låneudfordringerne, så der også i fremtiden er liv i landdistrikterne.”
Kilde: Erhvervsministeriet.
Kommentarer