Samfund

Kvartershuset Bramhøjgaard et skridt nærmere realisering

Bramhøjgaard. Foto: Køge Kommune

Med et stort og samlet engagement fra Køge Kommunes kultur- og fritidsliv og lokale foreninger er ambitionerne om at realisere kvartershuset Bramhøjgaard i Køge Nord kommet et vigtigt skridt videre

Kvartershuset Bramhøjgaard skal meget mere end at være et skønt, fælleshus for nye og ’gamle’ beboere i Køge Nord. Ambitionerne om at etablere et visionært og bæredygtigt kvartershus i den eksisterende Bramhøjgaard handler om både et stærkt lokalt og kommunalt samarbejde og om at hente vigtige erfaringer med genbrug af materialer i bygge- og renoveringsprocesser.

En række kultur- og fritidsaktører i Køge Kommune er sammen med en lang række lokale foreninger allerede på banen i et nyt samarbejde om Bramhøjgaard. Ungdomsskolen, Billedskolen, Tapperiet, Teaterbygningen og Skate Gule Hal i Køge Kommune er gået sammen med Museum Sydøstdanmark, KØS, Grøn Omstilling og Køge Bibliotekerne om at skabe kulturelle og bæredygtige aktiviteter i det kommende kvartershus.

Lokalt engagement

Også de lokale foreninger og ildsjæle har engageret sig i samarbejdet om events og aktiviteter i Bramhøjgaard.  Således er fx Køge Nord Skovby Bydelsforening, Ølsemagle Landsbylaug, Ølsemagle Kirke, Foreningen Kulturfuglen, Lyngens spejdere og flere andre med på den samarbejdsliste, der vil gøre Bramhøjgaard til et særligt samlingssted for både beboerne i Køge Nord og alle andre interesserede borgere i kommunen.

– Engagementet fra foreninger og kulturinstitutioner er så flot og inspirerende. Ved at bringe både de rutinerede kultur- og fritidskræfter sammen med de lokale foreninger og ildsjæle er jeg sikker på, at Bramhøjgaard kan blive et helt unikt samlingssted. Bramhøjgaard skal være et sted, hvor fællesskabet kan trives i stærk sammenhæng med spændende kulturelle aktiviteter – et sted, hvor man kan møde andre borgere og blive både underholdt og informeret, siger formand for Kultur- og fritidsudvalget, Ken Kristensen (V).

Værdifuld erfaring

Senere på måneden skal byrådet tage stilling til en kommunal bevilling til kvartershuset, ligesom der vil blive søgt fonde til realiseringen af det visionære kvartershus, som skal være et klimavenligt byggeri og en sanselig oplevelse. Og især ambitionerne om at genbruge samtlige materialer fra den gamle gård i opførelsen af det nye kvartershus vil give Køge Kommune værdifuld erfaring til andre projekter, påpeger formand for Teknik- og Ejendomsudvalget, Lene Møller Nielsen (S):

– Byggeri er i dag den mest klimabelastende aktivitet overhovedet. Vi ved, at vi i fremtiden skal gøre mange ting anderledes for at bygge mere klimavenligt, så et bæredygtigt projekt i den her ambitiøse og spændende skala kan give os erfaringer, som vi gerne vil dele ud af efterfølgende – også til andre kommuner, der måtte have interesse, siger hun.

 

Kommentarer