Erhverv

Kritik af arbejdsforhold ved fiberarbejde

Det halter med arbejdsmiljøet i fiberbranchen, hvor både elektrikere og ufaglærte arbejder med tilslutning af fibernetværket, der skal sikre danskerne hurtigt internet. Nu sætter Dansk El-Forbund fokus på løn- og arbejdsvilkårene blandt landets fiberteknikere

Gennem opsøgende arbejde, dialog, netværksmøder og nye oplysningsmaterialer øger Dansk El-Forbund (DEF) den faglige opmærksomhed på løn- og arbejdsvilkårene blandt landets fiberteknikere, skriver fagbladet Elektrikeren.

I denne tid arbejder landets mange fiberteknikere på højtryk med udrulningen af fibernettet, som i de kommende år vil blive den mest udbredte kabelbaserede bredbåndsinfrastruktur i Danmark foran kabel-tv-nettet og kobbernettet. Men ifølge forbundssekretær i DEF Lars B. Sørensen er der mange steder i fiberbranchen problemer med arbejdsmiljøet:

– Det handler især om arbejdet med kemikalier, mange gentagelser i arbejdet med de samme bevægelser med risiko for muskel- og skeletbesvær, bilens indretning når det gælder blandt andet spiseplads og muligheden for at vaske hænder, sikkerhedskultur og ikke mindst generelle velfærdsforanstaltninger som for eksempel manglende toiletforhold, forklarer han.

Mens det typisk er 3F-medlemmer, der lægger rør/pusterør i jorden og forbinder de tomme rør mellem fordelingskasser (gravsten), er det ’el-arbejde’ blandt andet at blæse fibrene i rørene og lave splidsning af fibrene. Det arbejde udføres af både ufaglærte, faglærte med forskellige uddannelsesbaggrunde og elektrikere – fælles for dem er, at arbejdet hører under Elektrikeroverenskomsten.

For at oplyse fiberteknikerne om deres rettigheder sætter DEF i en særlig ’fiberindsats’ fokus på løn- og arbejdsvilkårene i branchen. Det sker blandt andet gennem oplysningsmateriale, netværksdannelse hvor fiberteknikere kan diskutere fælles udfordringer og opsøgende arbejde på landevejene, hvor repræsentanter fra DEF kører rundt for at møde ’fiberfolket’.

En af de opsøgende medarbejdere er den erfarne fibertekniker og tidligere fælles tillidsrepræsentant for 300 coax-, alarm- og fiberfolk hos Dansk Kabel TV Svend Erik Larsen.

– For nylig var jeg forbi en plads i Herning, hvor de gik fire mand i regnen uden andre steder at gå hen end i bilerne, hvor der var beskidt og ingen toiletforhold. Jeg fik fat i deres tillidsrepræsentant, og inden dagen var gået, havde de fået skurvognsforhold med adgang til toilet. Her var der noget helt konkret, hvor vi kunne hjælpe ved at oplyse dem om deres rettigheder såsom retten til ordentlige arbejdsforhold, forklarer Svend Erik Larsen.

Kommentarer