Kultur

Kongehuset støtter nyt museum i Køge

Foto: Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark har netop modtaget den glædelige meddelelse om, at Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond støtter det kommende oplevelses- og forskningscenter ved Vikingeborgen Borgring i Køge med 200.000 kr.

Det er kun lidt over en måned siden, at Museum Sydøstdanmark afslørede planerne for det nye oplevelses- og forskningscenter ved Vikingeborgen Borgring i Køge.

Og nu er der flere glædelige nyheder på vej til Køge-borgernes nye museum. Museum Sydøstdanmark, som står bag Borgring Oplevelsescenter, fik nemlig i denne uge besked om, at Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond har valgt at støtte projektet med 200.000 kr.

“Jeg er utrolig stolt over, at Kongehuset ønsker at støtte Borgring Oplevelsescenter økonomisk. H.M. Dronningen har været meget interesseret i den nyfundne vikingeborg fra begyndelsen og besøgte os også undervejs, mens vi var i gang med at udgrave den. Det er en blåstempling af vores projekt, at fonden nu går ind og bakker os op,” siger Keld Møller Hansen, der er direktør for Museum Sydøstdanmark.

Uddelingen fandt sted i forbindelse med et bestyrelsesmøde i Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond på Fredensborg Slot 30. november 2021, hvor H.M. Dronningen deltog. Fonden støtter kulturelle, videnskabelige og sociale formål, der endnu ikke er igangsat.

Centrum for vikingeforskning

Forskningscentret på Borgring Oplevelsescenter skal forske i vikingeborgene og i tiden før systemskiftet, der kan forklare vikingetidens ophør. 

Borgring Oplevelsescenter er budgetteret til i alt 50.1 mio. kr. og åbner i 2024. Centret er udover Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond foreløbig støttet af Køge Kommune, A.P. Møller Fonden og Knud Højgaards Fond.

Om Vikingeborgen Borgring

I september 2014 offentliggjorde arkæologer fra Museum Sydøstdanmark og Aarhus Universitet fundet af en borg fra vikingetiden ved Lellinge vest for Køge. Vikingeborgen Borgring er den femte ringborg af typen trelleborg i Danmark.

På Borgring og i borgens opland blev der 2016 – 2018 med støtte fra A.P. Møller Fonden og Køge Kommune gennemført de mest gennemgribende udgravninger af en vikingeborg nogensinde. Undersøgelserne har medført en række nye erkendelser om arkitektur, funktion, datering, historiske sammenhænge, borgens omgivelser, transportforhold og samtidige bebyggelser lokalt og regionalt.

Kommentarer