Livsstil og forbrug

Køge får flere havedamme til fordel for biodiversiteten

Vi har oplevet en stor stigning i antallet af nye kunder. Før i tiden var det de samme kunder, der besøgte os i forbindelse med deres fiskehobby, men nu kommer mange nye kunder forbi, og de er rige på idéer og kreative løsninger, siger Tomas Nielsen, der er ejer af Sydsjællands Havedamscenter. Foto: PR.

Vilde blomsterbede og insekthoteller er blevet en kærkommen ting i køgensernes haver, og nu gør også havedammen sit indtog til stor begejstring for børn og dyreliv. Eksperter glædes over tendensen.

Miljøbevidste køgensere inviterer i stigende grad biodiversitet velkommen i haverne, og de seneste år er det blevet hipt at bygge insekthoteller og skabe smukke bede med vilde blomster til fordel for områdets insekter. Nu vinder en ny trend indpas, erfarer man hos Sydsjællands Havedamscenter, der har en stor del af sin kundekreds blandt Køges husejere.

Når biodiversiteten virkelig skal trives, kræver det nemlig ét vigtigt element: vand. Og netop derfor er flere køgensere begyndt at bygge hyggelige vanddamme og rindende vand til områdets insekter, fugle og amfibier, der stortrives i fugtige miljøer.

– Vi har oplevet en stor stigning i antallet af nye kunder. Før i tiden var det de samme kunder, der besøgte os i forbindelse med deres fiskehobby, men nu kommer mange nye kunder forbi, og de er rige på idéer og kreative løsninger, siger Tomas Nielsen, der ejer Sydsjællands Havedamscenter.

I Køge er kommunen da også opsat på, at borgerne skal hjælpe med at gøre kommunen vild og frodig. Det skriver kommunen i sin tilmelding til Miljøministeriets konkurrence om at blive ”Danmarks vildeste kommune”

Biolog glæder sig over tendensen

Malou Fenger, der er biolog og sekretariatsleder hos Foreningen Vild Med Vilje, glæder sig over, at danskerne generelt har taget ansvaret for biodiversiteten på deres skuldre.

– I Danmark har vi i mange år begrænset biodiversiteten. Derfor er det vigtigt, at økosystemet får en plads i danskernes have, og der både indtænkes føde og levesteder for fugle, insekter og padder. Bare det seneste halve år har vi i foreningen oplevet en enorm stigning i andelen af danskere, der vil gøre en aktiv indsats for biodiversiteten i den danske natur. Naturen er mere end nogensinde blevet et folkeeje, fortæller Malou Fenger, og fortsætter.

– Men danskernes bevidsthed og viden om naturen er for mig noget af det vigtigste. Deres vilje til at handle ud fra et fagligt grundlag vil uden tvivl være til gavn for naturen i fremtiden.

Børn har stor gavn af dyreliv og natur

Spørger man Helle Nebelong, en anerkendt landskabsarkitekt med speciale i design af sansehaver og naturlegepladser, er det til stor glæde for børnene, at der bliver plads til mere natur og flere fugle, frøer og guldsmede i haverne. Børn tiltrækkes nemlig af naturen, som pirrer deres nysgerrighed.

– Jeg synes, det er på høje tid, at der kommer mere natur ind i børnenes nære omgivelser. Børn trives i ”vilde” omgivelser, og særligt vand er et foretrukket legeelement. Naturen sætter ingen grænser for fantasien, og det elsker børn, fortæller Helle Nebelong og fortsætter:

– Ligeledes har børn meget at lære fra naturen. At omgive sig med dyr og natur kan lære børn om omsorg, farer og endda døden.

Faktaboks: Fem gode råd til havedammen

Tomas Nielsen fra Sydsjællands Havedamscenter giver følgende fem råd, hvis du går med tanker om at bygge en havedam, der kan fremme biodiversiteten i haven.

  1. Placér havedammen i fuld sol, så solen kan varme den op tidligt på foråret. Vil du have fisk i dammen, bør du placere dammen i delvis skygge.
  2. En lille smule rislen eller bevægelse i vandet giver iltning og forebygger algeophobning.
  3. Lad den nordlige ende af dammen være lidt lavere, da også det hjælper til at varme vandet op.
  4. Skal smådyr eller fisk overvintre i dammen, skal den være mindst 80-90 centimeter dyb.
  5. Anvend planter til at skabe skygge i dammen. Det kan for eksempel være nøkkeroser, der samtidig dufter og er flotte at se på.

Kommentarer