Debat og politik

Inger Støjberg skal for rigsretten

Inger Støjberg (V) skal for rigsretten og hun ligger ikke skjul på at hun er skuffet over Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Stort flertal i Folketinget stemmer for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Venstre har fritstillet sine medlemmer, men hovedpersonen selv er skuffet over partiformanden og overvejer sin politiske fremtid.

Venstre stemmer for en rigsretssag mod dets eget medlem Inger Støjberg (V) for ulovlig adskillelse af asylpar i 2016.

Det siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V) torsdag efter et gruppemøde.

– Jeg kan ikke leve med anklager om, at Venstre ikke kærer sig om lov og ret. Når sådanne anklager rejses, så skal de afklares, og der er ikke andre veje end en rigsretssag, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der er allerede flertal, da Socialdemokratiet og De Konservative torsdag har meddelt, at de også stemmer for, hvilket en række andre partier også har gjort.

Der tegner sig dermed et stort flertal i Folketinget for den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien.

Venstre fritstiller sine medlemmer, hvor ni ud af 41 stemmer nej. Det er blandt andre Støjberg selv, Thomas Danielsen og Preben Bang Henriksen.

Efter loven om ministres ansvar kan sagen give en straf på bøde, hæfte eller fængsel i op til to år.

Det er endnu uafklaret, om Støjberg kan fortsætte som retsordfører, og om hun vil fortsætte i Venstre.

– Jeg er skuffet over, at det er min egen formand, Jakob Ellemann-Jensen, der inviterer resten af Folketinget til at rejse en rigsretssag mod mig. Det er også derfor, at jeg overvejer, hvad der skal ske. Jeg kan bare konstatere, at det er sådan, det er. Den største mistillidserklæring, man kan give til en kollega i Folketinget, er at rejse en rigsretssag, siger Støjberg efter gruppemødet.

Hun erkender, at “der er sket fejl” i sagen, men fastholder at hun igen ville adskille parrene.

Sagen bunder i, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, blev ulovligt adskilt i 2016, da Støjberg var udlændingeminister.

23 par blev adskilt, hvoraf størstedelen var alderssvarende, mens den største aldersforskel var 16 år, hvor manden var 32 år. For nogle varede adskillelsen i nogle dage, og for andre var det måneder.

En rigsret er Folketingets mulighed for at afgøre skyldsspørgsmål mod ministre eller tidligere ministre.

Det foregår som en almindelig straffesag, hvor anklager og forsvarer har ret til at indkalde vidner og forhøre dem, og til sidst afgør dommeren sagen.

I byretten fik et syrisk par erstatning på 20.000 kroner. Ombudsmanden har kaldt sagen ulovlig, og Instrukskommissionen har kaldt sagen “klart ulovlig”.

Kommissionen har allerede afhørt vidner, hvoraf noget vil kunne genbruges af Rigsretten, mens andre vil blive indkaldt på ny.

Sagen har også afdækket klare svigt i embedsværket, men endnu mangler kommissionen at fremlægge en beretning om deres ansvar. Det ventes at ske senest til sommer.

Alle partier i rød blok er for en rigsretssag mod Støjberg. Også Venstre, Liberal Alliance og De Konservative fra blå blok stemmer for en rigsretssag.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er imod.

Via Ritzau

Kommentarer