Livsstil og forbrug

Forsøg med nye gamle skraldespande i Ølbycentret

Foto: Køge Kommune

Køge Kommune igangsætter nu forsøg med Køge Kommunes intelligente skraldespande i Ølbycentret. Spandene bliver renoveret og får påklistret folie med smukke motiver fra Køge Kommune.

De er store, de er intelligente og fra tirsdag den 17. maj kan de spottes i Ølbycentret iført ganske nye Køge-klæder. Der er selvfølgelig tale om Big Belly-skraldespandene, som siden 2014 har været en del af Køge Kommunes indsats mod henkastet affald.

Køge-borgere vil sandsynligvis kende dem bedre som de talende skraldespande, men som en del af den nye indsats, er der i stedet sat fokus på at udnytte spandenes intelligente modul til bedre tømning. Talemodulet i spandene var både dyrt i udskiftning af moduler og i det løbende vedligehold af funktionen. Der er nu i stedet fokuseret på at få renoveret spandene, så de nu får både fodpedal, så der sikres en bedre hygiejne samt indkast til cigaretskod. Dertil er de blevet iklædt flotte billeder fra Køge Kommune.

Formand for Teknik- og Ejendomsudvalget, Lene Møller Nielsen, ser frem til at se resultatet af de nye tiltag:

”Vi kan jo desværre konstatere, at der fortsat er for meget henkastet affald i Køge Kommune. Derfor er vi nødt til at forsøge os med andre metoder. Big belly-spandene er smarte, fordi de komprimerer affaldet, de er fugle- og rottesikre, og så bruger de et system, hvor medarbejderne via en app kan se, hvilke spande, der er fyldte, så vi kan bruge ressourcerne bedst muligt. Og så er de nu blevet iklædt flotte billeder med temaerne naturby og maritim, som viser, hvor smuk Køge Kommune kan være, når der ikke ligger affald.”, fortæller Lene Møller Nielsen.

Forsøgsperiode i Ølbycentret

I en længere periode har spandene været taget hjem til kommunens driftsgård for at blive renoveret. De fleste af spandene er nu udstyret med fodpedal, skodindkast og med nye beklædninger. Enkelte spande mangler fortsat få tilretninger, som tilpasses efterfølgende.

Forsøget i Ølbycentret igangsættes tirsdag den 17. maj, hvor intelligente skraldespande opstilles på strategiske placeringer i Ølbycentret. Området er valgt ud fra den årlige analyse af henkastet affald, som foretages af Hold Danmark Rent.

Samtidig med opstillingen af de intelligente skraldespande fjernes alle de mindre skraldespande. Et strategisk valg, der skal skabe mere fokus på de intelligente skraldespande, som er blevet mere synlige med den nye folie. På den måde håber kommunen på, at flere vil gøre brug af de opstillede skraldespande, så affaldet ikke havner på jorden.

”Hele forsøget skal jo vise os, om det er den vej vi skal gå med de ressourcer vi har afsat til bekæmpelse af henkastet affald. De intelligente spande er dyre at renovere, så hvis de ikke er de rigtige beholdere for Køge Kommune, så skal vi jo til at se os om efter nogle andre. Det er det, det her forsøg gerne skulle afklare,” siger Lene Møller Nielsen. 

Køge Kommune holder løbende øje med affaldsmængden i Ølby. Der foretages en større evaluering af indsatsen i indeværende år. 

Kommentarer