Kultur

Første spadestik til Oplevelsescenter tages 30. september – alle er inviteret

Visualisering af indgang til Borgring Oplevelsescenter. Illustration: LOOP-Architects

Borgring er netop blevet udnævnt til UNESCO Verdenskulturarv. Det markerer museet 30. september fra 12.00 – 14.00 med første spadestik til det kommende Borgring Oplevelsescenter, der efter planen åbner i foråret 2025.

Det er næppe gået mange lokale borgeres næse forbi, at Borgring sammen med de øvrige ringborge i Danmark netop er blevet udnævnt UNESCO verdenskulturarv. Det vælger museet nu at fejre ved at invitere til første spadestik til det kommende Borgring Oplevelsescenter 30. september i tidsrummet 12 til 14.

Museet inviterer alle borgere til at deltage i markeringen, der blandt andet vil byde på taler af borgmester, Marie Stærke, Kultur- og Idrætsudvalgsformand, Ken Kristensen, og LOOP Architects, der har tegnet det kommende Borgring Oplevelsescenter.

Foruden de officielle taler byder fejringen desuden på musik, gratis øl og pølser samt mulighed for at gå en tur på Borgring, møde Borgrings vikinger og melde sig som frivillig til det kommende Borgring Oplevelsescenter.

Og når mørket falder på, vil lyset på Borgring blive tændt som et symbol på, at ringborgen nu er optaget på UNESCO’s verdenskulturarvsliste.

Visualisering af tagterrassen på Borgring Oplevelsescenter. Illustration: LOOP-Architects

Stor jubel blandt politikere

Selvom Køge Kommune stadig må vente lidt på at turisterne valfarter til den kommende UNESCO-attraktion, er der stor begejstring efter udnævnelsen hos politikerne i kommunen:

– Jeg er jublende glad for, at Borgring er blevet UNESCO-verdensarv sammen med de øvrige ringborge. Det er en international anerkendelse af både Danmarks og Køge Kommunes lokale kulturarv, og jeg håber, at rigtig mange vil deltage i fejringen den 30. september, siger borgmester i Køge Kommune Marie Stærke.

Formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Ken Kristensen, supplerer:

– UNESCO-udnævnelsen kunne ikke være kommet på et bedre tidspunkt, lige op til første spadestik til Borgring Oplevelsescenter. Turister rejser efter UNESCOs verdensarvsliste, så udnævnelsen vil tiltrække endnu flere besøgende til det kommende oplevelsescenter, som vil få stor betydning for hele området, siger han.

Borgring Oplevelsescenter er inden for skabt med hjælp fra designer Jim Lyngvild. Illustration: LOOP-Architects

Program for fejringen

Arrangementet finder sted på adressen Vikingeborgen Borgring, Ringstedvej 190, 4600 Køge fra klokken 12:

  • 12.00: Musik v/Almune
  • 12.10: Tale v/borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke
  • 12.20: Tale v/LOOP Architects
  • 12.30: Tale v/Kultur- og Idrætsudvalgsformand i Køge Kommune, Ken Kristensen
  • 12.40: Første spadestik til Borgring Oplevelsescenter
  • 12.45: Musik v/Almune
  • 13.00: Vikingerne kæmper
  • 22.00: Lyset tændes på Borgring

 

Visualisering af Borgring Oplevelsescenter udenfor. Illustration: LOOP-Architects

Info om UNESCO

De fem danske ringborge – Borgring, Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken og Trelleborg – er 17. september 2023 blevet optaget på UNESCO’s Verdenskulturarvsliste. Optagelsen skete ved den årlige Verdenskomitékongres, der i 2023 blev afholdt i den Saudi Arabiske hovedstad, Riyadh.

Baggrunden for optagelsen er, at de tilsammen repræsenterer en unik periode i verdenshistorien, hvor Skandinavien gik fra at være hedensk til at være en integreret del af Europas kristne kultur. Her er ringborgene den fysiske manifestation af periodens turbulens og et ingeniørmæssigt unikum, der markerer Danmark som et nyt samlet kongedømme.

Alle fem borge blev opført i perioden 970-980 e.Kr. i Kong Harald Blåtands regeringstid. Harald Blåtand samlede riget og gjorde danerne kristne, men ikke uden sværdslag. For at sikre sin position byggede han militære baser, der kunne manifestere hans magt både i ind- og udland. Ringborgene er dermed en del af fortællingen om Harald Blåtands ambitioner om at samle riget og opruste mod presset fra det tysk-romerske rige.

Info om Borgring Oplevelsescenter

Borgring bygges aldrig færdig og markerer slutningen på vikingetiden og begyndelsen på det Danmark, vi kender i dag. Vikingernes samfund og tro ændrer sig drastisk. Borgring Oplevelsescenter fortæller den historie i et nyt museum og på stedet, hvor borgen lå.

Det 1.800 kvadratmeter store oplevelses- og forskningscenter er udformet sammen med LOOP Architects, mens udstillingerne udvikles af museets udstillingsafdeling med bistand fra designer Jim Lyngvild.

Oplevelsescentret åbner i foråret 2025.

Se mere på www.vikingeborgen.dk

Skitse over hele området ved Borgring. Illustration: LOOP-Architects

 

Kommentarer