Samfund

Energistyrelsen kommer til Køge og giver gratis råd til grøn opgradering af dit hus

Grafik: Energistyrelsen

Isolering, varmepumpe og nye vinduer. Det kan betale sig at energirenovere sin bolig, men det kan virke både dyrt og besværligt. Derfor sender Energistyrelsen nu deres rådgivningstjeneste til Køge Kommune, så husejere kan få råd og vejledning om, hvordan de søger tilskud til at give deres hus en energirigtig opgradering. 

De fleste husejere er klar over, at utætte vinduer, dårlig isolering eller et gammelt oliefyr kan være med  til at sende varmeregningen i vejret. Og selvom ekstra midler til en varmepumpe eller nye vinduer kan  være startskuddet til en grønnere bolig, kan det være svært at blive klog på hvor, hvordan og til hvad, man kan søge tilskud. Derfor kommer Energistyrelsens rådgivningstjeneste nu husejere i Køge  Kommune til undsætning, når de lørdag den 31. august lægger vejen forbi med gratis rådgivning til alle, der  går med overvejelser om for eksempel at efterisolere boligen eller installere en varmepumpe.  

Rådgivningstjenesten lægger vejen forbi netop nu, fordi Energistyrelsen har åbnet for ansøgninger til  deres to populære puljer: Varmepumpepuljen og Energirenoveringspuljen. Begge puljer kan søges af  husejere, som ønsker at give deres ældre hus en grøn opgradering, hvis de lever op til en række krav. 

Energistyrelsens rådgivere kan fortælle mere om, hvilke energiforbedringer man kan få tilskud til og hvilke kriterier, man som husejer skal opfylde, hvis man vil søge midler. 

– Det kan være dyrt at energirenovere, og derfor giver vi alle danske husejere, som lever op til kravene  for ansøgning af puljemidler, mulighed for at søge tilskud til forskellige renoveringsprojekter, siger Lone Brose, der er chef for puljeadministration i Energistyrelsen.

Hun håber, at rådgivningstjenesten kan være med til at hjælpe husejere i Køge Kommune, når de lægger vejen forbi onsdag den 31. august.

– Rigtig mange danske boligejere har i de seneste år vist interesse for at energiforbedre boligen med fx  en ny varmepumpe, udskiftning af vinduer eller efterisolering af taget. Men mange er i tvivl om, hvad  de skal gøre, eller hvordan de kommer i gang med at søge tilskud til energiforbedringerne. Derfor gør vi en særlig indsats for at hjælpe boligejerne i gang med ansøgningsprocessen, siger Lone Brose.

Ifølge nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer, som tager temperaturen på danskernes adfærd og  motivation i forhold til at spare på energien, har næsten hver tredje husejer foretaget en energiforbedring i deres bolig inden for det seneste år.  

Og 42 procent af de husejere, der ikke har foretaget energiforbedringer af boligen det seneste år, svarer, at det, der afholder dem fra at energiforbedre er, at de ikke har råd og/eller, at det er for dyrt. Samtidig  svarer 13 procent, at de mangler viden om, hvordan de kan energiforbedre boligen. 

Her kan du møde rådgivningstjenesten

Når rådgivningstjenesten besøger Køge Kommune, kan du høre om dine muligheder for at søge Varmepumpepuljen og Energirenoveringspuljen, som i de seneste år har givet tilskud til mere end 20.000 danske boligejere. 

Rådgiverne står klar med gode anbefalinger til hvad og hvordan, man kan søge tilskud gennem Energistyrelsens puljer – og med i tasken har de pakket aktivitetsbøger og farveblyanter til børnene.

Kom og mød os i Køge Kommune den 31. august her:

  • SPAR Borup 08:00 – 09:00 
  • Dagli’Brugsen, Lellinge 09:30 – 10:30 
  • Gågaden i Køge 10:45 – 11:45
  • Køge & Vallø Camping (Veteranbiltræf) 12:30 – 13:30

Fakta om Energistyrelsens puljer

Energistyrelsen administrerer Energirenoveringspuljen og Varmepumpepuljen, der i løbet af  sommeren igen er åben for ansøgninger.  

Der er i forår og sommer 2024 afsat 400 millioner kroner på Finansloven fordelt på begge puljer. Puljerne  lukker senest den 30. november 2024, dog før hvis alle midlerne bliver afsat. Der kan i perioden være  mindre servicevinduer, hvor puljerne har kortvarigt lukket. 

Energirenoveringspuljen og Varmepumpepuljen har til formål at fremme energibesparende  forbedringer gennem et økonomisk tilskud til private danske boligejere og foreninger.  Energirenoveringspuljen er til boligejere, der ønsker at isolere deres bolig, udskifte vinduer, etablere  eller skifte ventilationsanlæg eller måske etablere radiatorer eller gulvvarme. I Varmepumpepuljen  kan boligejere, der vil skifte deres olie-, biokedel, gasfyr eller elvarme ud søge tilskud en  varmepumpe.  

De fem mest populære ting at søge tilskud til gennem Energirenoveringspuljen, er:

  1. Udskiftning af facadevinduer 
  2. Uudnyttet tag 
  3. Energimærkning 
  4. Udskiftning af ovenlysvinduer 
  5. Terrændæk 

I forhold til Varmepumpepuljen er der indtil nu meddelt:  

  • 8.150 tilsagn om tilskud til luft-til-væske-varmepumper 
  • 2.300 tilsagn om tilskud til jord-til-væske-varmepumper

Læs mere om puljerne og søg tilskud her.

 

Kommentarer