Debat og politik

Endnu flere vikingeoplevelser venter i Køge fra 2025

Visualisering af indgang til Borgring Oplevelsescenter. Illustration: LOOP-Architects

Sidste år blev vikingeborgen Borgring i Køge, sammen med de fire andre vikingeborge i Danmark, optaget på UNESCOS verdensarvsliste. Og fra 2025 kan man opleve endnu mere af vikingernes forunderlige verden, når ’Oplevelsescenter Borgring’, slår dørene op.

Oplevelsescenteret skal rumme Borgring, som vi kender den i dag, men med digitale oplevelser i området, samt et formidlingscenter for ringborgen, Harald Blåtand og nordisk mytologi med blandt andet udstillinger, restaurant, cafe og butik. Oplevelsescenter Borgring forventes at slå dørene op i løbet af 2025.

– Borgring er en vigtig del af fortællingen om Danmarks overgang fra asatro til kristendom og en vigtig del af Køge Kommunes historie. Og så er den beviset på den unikke placering, Køge havde for Harald Blåtand og for Danmark, og på den måde knytter det an til hele Køgeområdet i dag, med alt det, vi er, og alt det gode, vi har i gang. Jeg glæder mig til, at vi kan præsentere oplevelsescenteret og samle historieinteresserede fra nær og fjern om denne vigtige verdensarv, siger borgmester Marie Stærke (S).

Oplevelsescenter ved Lellinge kommer til at strække sig over 1.800 kvadratmeter og forventes at blive en lokal, national og international attraktion. Det er LOOP Architects, der har vundet arkitektkonkurrencen og skal tegne oplevelsescenteret. LOOP Architects har med en enkel og rektangulær bygning, beklædt med sort træ og et karakteristisk tag fortolket vikingernes enkle langhus-arkitektur i en nutidig kontekst, der passer til landskabet omkring borgring.

På mødet 2. april godkendte byrådet at give kommunegaranti til lånet på 7,1 millioner til projektet, som sammen med kommunegarantien på de 16 millioner, som tidligere er givet, skal afdrages og betales tilbage til Kommunekredit over de næste 25 år.

Derudover har Køge kommune givet et anlægstilskud på 15,2 millioner kroner. Udover de penge, som Køge Kommune støtter projektet med, har AP Møller Fonden doneret 15 millioner kroner, Knud Højgaards Fond 3 millioner kroner, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond 200.000 kroner, mens Museum Sydøstdanmark har afsat 4 millioner kroner til projektet.

 

Kommentarer