Magaxin

Danmarks 5G-satsning: Baner vejen for næste generations forbindelser

Danmark har etableret sig som en frontløber i 5G-revolutionen og har gjort imponerende fremskridt med at udbrede og udnytte denne banebrydende teknologi i hele landet. Mens de seneste rapporter fremhæver betydelige fremskridt, understreger de også områder, der kræver yderligere opmærksomhed, når landet forfølger sin digitale transformationsdagsorden.

Tilstanden for dansk 5G

Ifølge den seneste netværksvurdering kan Danmark prale af imponerende 8.558 aktive 5G-basestationer, der leverer lynhurtige gennemsnitlige netværkshastigheder på 124 Mbps. Det er bemærkelsesværdigt, at svimlende 99,17 % af disse installationer i øjeblikket bruger de kritiske 5G-pionerbånd, hvilket signalerer udbredt anvendelse fra både tjenesteudbydere og slutbrugere.

Lige så imponerende er befolkningsdækningen, som ligger på misundelsesværdige 97,8 % – et bevis på den fælles indsats for at sikre allestedsnærværende 5G-tilgængelighed for danske borgere og virksomheder. Denne brede tilgængelighed understøttes yderligere af Danmarks engagement i det grænseoverskridende Nordic Way2 5G-korridorinitiativ, der fremmer problemfri næstegenerationsforbindelse mellem Norge, Sverige, Finland og landets egne territorier.

Muligheder i horisonten

Grid-rapporten fremhæver dog også områder, der fortjener øget fokus fremadrettet. For eksempel er der i øjeblikket ingen data om antallet af kilometer, der betjenes på tværs af kritiske transportårer, hvilket potentielt indikerer plads til forbedring for at sikre uafbrudt 5G-dækning langs disse vitale nationale infrastrukturer.

Desuden er der foreslået bestemmelser for branchespecifikke 5G-applikationer (vertikaler), men rapporten identificerede ikke nogen aktive vertikale forsøg eller initiativer. Det tyder på, at det fortsat er en udfordring at udnytte 5G’s transformerende potentiale på tværs af nøglesektorer som produktion, sundhedspleje og logistik.

Ikke desto mindre er Danmarks urokkelige vilje til at prioritere digital udvikling tydelig, hvilket eksemplificeres ved, at 25 % af midlerne i genopretnings- og resiliensplanen er afsat til at styrke den digitale kapacitet i hele landet.

Og som man kunne forvente, er Danmarks teknologisektor klar til at omfavne den næste grænse. Landet har allerede befæstet sin status som frontløber inden for innovation og udvikling, og med den kombinerede udvikling af kunstig intelligens er mulighederne for en hurtigere og mere intuitiv fremtid inden for teknologi lige uden for døren. Bærbar teknologi er et stærkt eksempel på dette, men det slutter ikke der – dansk spiludvikling er en anden stærk del af sektoren, og den omfavner bedre forbindelser og lavere latenstid for at gøre on-the-go gaming til en realitet. Bedre ydeevne påvirker alle områder af branchen, fra Unibet online slots til AAA-titler, der kræver en enorm mængde strøm fra eksterne servere for at kunne spilles uden Wi-Fi.

Der er så mange muligheder i horisonten, og flere skal afdækkes.

Milepæle og innovationer

De seneste måneder har budt på betydelige milepæle i Danmarks 5G-rejse. Især gik Ericsson og TDC NET sammen om at lancere landets første 5G Standalone (SA) netværk – et afgørende skridt, der frigør 5G fra dets afhængighed af ældre 4G-infrastruktur og muliggør den fulde pakke af avancerede 5G-funktioner.

Med 5G SA-netværket sigter TDC NET mod at katalysere det danske 5G-økosystem ved at levere forbedret effektivitet og sikkerhed og åbne op for nye muligheder på tværs af både forbruger- og virksomhedsmarkeder. En vigtig faktor er network slicing, som gør det muligt for tjenesteudbydere at skabe dedikerede virtuelle netværk, der er skræddersyet til specifikke brugssituationer, fra fjernsundhedspleje til missionskritiske industrielle operationer.

»Modernisering af ældre netværk og opgradering til 5G baner vejen for større energieffektivitet, reducerede driftsomkostninger og fremtidssikring for at imødekomme stadigt stigende kapacitetskrav,« bemærker Niclas Backlund, Ericssons landechef i Danmark.

Ud over infrastrukturen er danske virksomheder også i gang med at udforske innovative 5G-applikationer. Et nyligt proof-of-concept fra TV 2 i samarbejde med Sony, Nevion, Node-H og Cumucore demonstrerede levedygtigheden af 5G-forbindelse i live studiemiljøer. Under produktionen af TV 2’s aftenshow »Go aften Live« blev to 5G-aktiverede Sony-kameraer problemfrit integreret med traditionelle kablede studieenheder, hvilket viste den høje kvalitet og pålidelighed af 5G-videotransmission.

»Denne vellykkede test åbner nye muligheder for at udnytte 5G-kameraer i forskellige live-produktionssammenhænge, hvilket forbedrer fleksibiliteten og effektiviteten i vores arbejdsgange,« bemærkede Morten Brandstrup, chef for nyhedsteknologi på TV 2 Danmark.

Vejen frem

Danmarks 5G-odyssé er utvivlsomt godt i gang, præget af robust infrastruktur, udbredt anvendelse og banebrydende innovationer. Men for fuldt ud at realisere 5G’s transformative potentiale kræves der en vedvarende indsats for at bygge bro over dækningshuller, drive branchespecifikke use cases og fremme samarbejde på tværs af sektorer.

Efterhånden som vigtige interessenter som netværksoperatører, teknologileverandører og virksomheder fortsætter med at skubbe grænserne, ser Danmarks 5G-fremtid stadig mere lovende ud – en fremtid, hvor forbedret forbindelse katalyserer nye muligheder for både virksomheder og borgere.

Kommentarer