Debat og politik

Coronakrise: Genopretningen af dansk økonomi går hurtigere end efter finanskrisen

Efter et år med coronakrisen peger flere nøgletal på, at dansk økonomi er kommet bedre på fode, end det var tilfældet efter finanskrisen. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Dansk økonomi blev i første omgang hårdere ramt af coronapandemien end af nedgangen under finanskrisen. Et halvt år efter coronakrisens udbrud var dansk velstand målt i BNP skrumpet med otte procent, mens der et halvt år efter finanskrisens udbrud var sket et fald på tre procent.

Til gengæld har økonomien indtil videre rettet sig hurtigere op denne gang end under finanskrisen. Allerede efter to kvartaler begyndte BNP at vokse igen efter pandemiens udbrud, mens BNP fortsat var faldende på samme tidspunkt efter finanskrisen.”Et år efter coronakrisens udbrud er dansk økonomi i hurtigere bedring end efter finanskrisen. Det skyldes, at der denne gang er tale om en sundhedskrise. Krisen skyldes ikke en boligboble eller for voldsomme gearinger af virksomhedernes investeringer. Og så har forbrugerne denne gang været mådeholdne i årene op til krisen,” siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Der kom hurtigt gang i forbrugernes dankort, da samfundet genåbnede efter første bølge af coronapandemien. Det skyldes nok, at forbrugerne havde sparet op i årene op til coronakrisens udbrud. Dertil kommer, at udbetalingen af danskernes indefrosne feriepenge har givet forbruget et ekstra boost,” siger Erik Bjørsted.

Beskæftigelsen vokser hurtigere end efter finanskrisen

Også med tallene for beskæftigelse tegner der sig et mere positivt billede. Danske lønmodtagere kom langt hurtigere i job igen efter coronakrisens udbrud, end det skete efter finanskrisen.

Allerede tre måneder efter den første store coronanedlukning i marts 2020, begyndte beskæftigelsen at vokse igen. Efter finanskrisen ramte, gik der fire år.

”Når flere kunne skifte ledighedskøen ud med en ny ansættelseskontrakt så hurtigt, efter krisen ramte, så siger det også noget om, at coronakrisen slet ikke er som andre økonomiske tilbageslag. Tallene afspejler, at virksomhederne turde hyre igen, da smittetallene faldt, og samfundet så småt åbnede hen over sommermånederne sidste år,” siger Erik Bjørsted.

”Genopretningen er desværre blevet bremset på grund af den anden bølge af pandemien, men at dømme ud fra de mange jobopslag er der gode chancer for, at flere igen kommer i arbejde, når vi forhåbentlig snart kan åbne samfundet op,” siger Erik Bjørsted.

Kommentarer