Erhverv

Corona-pressede bryggerier leverer kun få nye påske- og forårsbryg

Uvis fremtid for restaurationssektoren medfører lav produktion af danske øl. Det samlede ølsalg faldt i årets første to måneder med 17,7%.

Ingen danske øl-nydere har grund til at føle sig tørstige, når de rejser sig fra påskefrokosten. Der er trods alt 111 forskellige danske påske- og forårsbryg at vælge imellem i år, viser en analyse fra Beerticker udarbejdet for Bryggeriforeningen.

Men pga. de tvangslukkede restauranter, caféer og værtshuse brygges der færre øl på de over 200 bryggerier i Danmark, og i år sender de kun syv nye påske- og forårsbryg på markedet.

”Antallet af nye påske- og forårsbryg bliver omtrent halveret i år. Det er desværre et tydeligt krisetegn for bryggeribranchen. Produktionen af øl er på et lavt niveau, fordi bryggerierne ikke aner, hvad og hvornår der genåbnes. Det har store økonomiske konsekvenser for bryggerierne og de lokalsamfund, som mange af dem er en del af. Derfor håber vi, at den kommende genåbningsplan giver vished om fremtiden og indeholder en snarlig, sundhedsmæssigt forsvarlig åbning af restaurationssektoren”, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Salget fra Bryggeriforeningens medlemmer lå i januar og februar 17,7% lavere end i de samme måneder i 2020. Og i januar blev der lanceret 83 nye danske øl sammenlignet med 117 i januar sidste år, mens det i februar blot er blevet til 105 nye øl sammenlignet med 166 i februar 2020, viser Beertikers analyse.

Bryggeriernes krise bliver understeget af, at 2020 for første gang i ti år ikke blev et rekordår for nye øl. Hvert eneste år fra 2011 er der blevet sat rekord med flere nye danske øl på markedet end året før. Beerticker estimerer, at med 1792 nye øl i 2020 er der kommet 25% færre nye øl, end hvis 2020 havde været et Corona-frit år.

”Der er fortsat masser af gode øl at vælge imellem, men et fald på 25% er et klart signal om, at bryggerierne er i knæ”, siger Niels Hald.

Stor variation i påskens og forårets øl

Og blandt årets påske- og forårsbryg er der mange forskellige valgmuligheder. Med Fur Alkoholfri Påske Ale tilbyder Fur Bryghus et alternativ til dem, som er interesseret i alkoholfri øl, ligesom bryggeriet også brygger Fur Påske Frokost med blot 2,7% alkohol. Den stærkeste øl er til gengæld Påske Bryg på 10,5% fra Hancock.

Der er også markante variationer inden for smag. Blandt de nye påske- og forårsbryg er Hr. Skov Påske Øl med Stauning Whisky og blommer brygget af Det Lille Bryggeri. Man kan også lade sig friste af Forårs Ale fra Ribe Bryghus med enebær, koriander og whisky. Eller nyde Halsnæs Bryghus’ Vipstjert, som er en forårs-IPA med bergamotte.

Historieinteresserede vil måske lade sig lokke af Jelling Bryghus’ Tanmarkar But, som betyder ”Danmarks pryd” og er et udtryk fra gamle runeindskrifter – eller af Dimmel Bock fra Hadsund Bryghus navngivet efter et gammelt udtryk for påskeugen, dimmel-uge.

Det startede med munkeøl

Dansk påskebryg er ikke en fast ølstil, om end næsten alle lyse eller gyldne. Men det startede oprindeligt med en Dobbelbock med ca. otte procent alkohol inspireret af Salvator-øllen fra det bayerske bryggeri Paulaner, som blev etableret af Paulaner-munke i 1634.

Salvator-øllen blev populær i Danmark, da den sidst i 1890’erne blev importeret af københavnske restauratører omkring påske. Bryggeriet Thor i Randers introducerede den første danske Salvator-øl i 1899, mens Carlsberg bryggede øltypen fra 1905 og kaldte den påskebryg.

Forårsbryg har efterhånden vundet udbredelse, da sæsonen for påskebryg er meget kort. Derfor er Beertickers liste heller ikke helt komplet endnu, da der forventes yderligere forårsbryg i løbet af foråret.

Kommentarer