Livsstil og forbrug

Aborrens juleeventyr

Foto: Emil Storm

Hvad blev der af juletræerne?

Fik aborren gavn af dem? Lyt til podcasten ‘Videnskab på 3 minutter’ og hør mere om projektet

Sidste år i december inviterede vi borgerne i Køge Kommune til at deltage i et biodiversitets og samarbejdsprojekt om plejen af aborrerne i vores åer. De kunne komme med deres brugte juletræ sidst i december, som derefter kunne bruges til gydeplads i Køge å. Projektet blev opstartet i 2020 og sluttes først i 2022. På den baggrund har vi interviewet en af forskerne til podcasten ‘3 minutters videnskab’ Her fortæller Emil Flindt om en overraskende rejse, en af aborrerne tog.

Lyt til podcasten, eller læs transskriptionen herunder

Videnskab på 3 minutter

Interview med forsker og projektleder Emil Flindt:

Luise Dalgas:

Du lytter til Videnskab på 3 minutter Jeg hedder Luise Dalgas velkommen til.

Københavns Universitet, biologisk Institut, Statens naturhistoriske Museum, Køge Sportsfiskerforening støttet af blandt andet Køge Kommune laver i øjeblikket en stor undersøgelse er bestanden af aborre i Køge å. Undersøgelsen er sat i værk for at finde ud af hvordan det går med aborren i Køge. Har den det godt? trives den, er der steder nok den kan gyde? den her undersøgelse giver vigtigt grundviden om hvordan bestanden har det, er den sårbar, er den udrydnings-truet? La os høre 

Emil Flindt:

En af det ting der er med de aborrer der bor i Køge å er at de går ud i brakvand. Hvad vil det sige at det er ikke lige som alle andre aborre tilpasset Livet i brakvand. Brakvand er i øvrigt noget vi kalder vand der er mixet mellem ferskvand og havvand og det område der er mellem åerne og havet det er lidt specielt med de her aborre er, de går ud i det fortyndede saltvand, de kan tåle det. Det kan en aborre der kommer fra en sø fx ikke. 

Luise Dalgas:

Oplevede i udfordring undervejs?

Emil Flindt:

Vi var en smule udfordret i forhold til at kunne se om de havde gydt, fordi der var rigtig meget der var rigtig meget mudder i vandet, der var dårligt sigte.

Luise Dalgas:

Borgerne blev inviteret til at komme med deres grantræ efter jul, så blev de udlagt i åen. Men hvorfor er grantræet det bedste gydeområde for aborren?

Emil Flindt:

Der har faktisk været noget forskning på det, hvor man har set at grantræer er gode også i forhold til andet træ, og så er der jo det med grantræer er det er jo en gang om året er temmelig nemt at få fat på Det var også noget af det der var fedt ved denne undersøgelse vi lavede ved Køge Å. Lokalbefolkning kunne komme at komme af med deres juletræ, og det blev ikke bare hugget til flis men det blev lavet om til naturpleje.

Luise Dalgas:

Var der nogen overraskelser i løbet af projektet?

Emil Flindt:

Mærkning der var overraskende at vi fik en indberetning fra Sverige, dvs. en af de her fisk har  faktisk der i har svømmet hele vejen over Køge Bugt og Øresund og så er den endt oppe i Sverige.

Luise Dalgas:

Er bestanden i fare for at uddø?

Emil Flindt:

Aborren, generelt ikke er i fare for at uddø, men at vi har bestande langs kysterne i Danmark som er er unikke i forhold til lokal tilpasning det skal man huske.

Luise Dalgas: 

Tak fordi du lyttede med det var ’Videnskab på 3 minutter’ med Luise Dalgas og min gæst fra Skotland Emil Flint

Du kan læse mere fra projektet her:

Emil Flindts afhandling: Living on the edge: Ecology and physiology of European perch Perca fluviatilis in brackish water

Jonas Storms afhandling: Estimating the population size of European perch (Perca fluviatilis, L.) in Tryggevælde Å and Køge Å. 2021

Kommentarer