Samfund

16 boligorganisationer med i aftale, der skal sikre bedre boligområder

Den nye aftale mellem kommunen og boligorganisationerne blev underskrevet tirsdag aften på Køge Rådhus. På billedet er borgmester Marie Stærke (i modten) flankeret af fra venstre: Johnny Jensen, Lejerbo Køge Bugt, Vivi Basballe, FSB, Søren Dalgaard, Køge Almennyttige Boligselskab, Bodil Nielsen, Boligselskabet Sjælland, Pernille Fornø, Tinggården, samt Sophus Vørsing, Sydkystens Boligselskab

Glæden var stor, da der tirsdag den 3. december blev skrevet under på en ny aftale mellem 16 boligselskaber og Køge Kommune. Aftalen giver nemlig mulighed for større fleksibilitet i udlejningen af boliger, så der kan skabes en mere blandet beboersammensætning og boligområder i balance. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Når boliger i de almene boligorganisationer i Køge Kommune står tomme og skal udlejes på ny, bliver det i fremtiden baseret på, hvordan beboersammensætningen ser ud i området. Køge Kommune og 16 boligorganisationer er nemlig gået sammen i en såkaldt kommunestrategisk rammeaftale, som gør, at udlejningen af lejligheder kan gøres mere fleksibel.

Det betyder helt konkret, at udlejningen af boliger sker på baggrund af data og viden om det enkelte boligområde. For eksempel vil boligorganisationerne i de afdelinger med høj arbejdsløshed få mulighed for at sætte boligsøgende, som er i job, foran i køen.

Samtidig vil kommunen i højere grad benytte afdelinger med lav arbejdsløshed til boligsocial anvisning, sådan så dem, der har færrest ressourcer, kommer til at bo et sted, hvor der er ressourcer.

– Det her er en helt unik aftale. Det er nemlig første gang, at alle boligselskaber i kommunen – store som små – er gået sammen med kommunen i en fælles aftale, som skal være med til at indfri vores fælles mål om boligområder i balance. Jeg vil gerne sige tak til alle 16 boligorganisationer, som er med i aftalen. Vi har altid haft et godt samarbejde, men i dag har vi sat en ekstra tyk streg under det, siger borgmester Marie Stærke (S).

Skal forebygge parallelsamfund

Aftalen betyder også, at alle boligselskaberne i fremtiden kommer til at løfte opgaven med at udleje boliger til de borgere, som henvises fra kommunen. Og det glæder Bodil Nielsen, som er næstformand i Boligselskabet Sjælland.

– Jeg vil gerne fortsætte, hvor borgmesteren slap. Det har nemlig ikke været en forhandling, men et samarbejde bygget på tillid og ligeværdighed, hvor vi har lyttet på hinandens behov og skabt en aftale i god balance. Så vi kan fortsætte arbejdet med at skabe både attraktive og trygge boligområder, udtaler hun.

Fokus på trivsel og fællesskaber i boligområderne

Udover fælles rammer for udlejning har den strategiske rammeaftale også fokus på at styrke indsatsen med at støtte udsatte og psykisk sårbare beboere. Det sker gennem den boligsociale helhedsplan og forslag om at etablere en ny boligsocial pulje, som har fokus på at fremme fællesskaber og trivsel i boligområderne.

Aftalen blev underskrevet formelt af alle parter den 3. december 2025 på Køge Rådhus og træder i kraft den 1. januar 2025.

I forbindelse med aftalen er der nedsat et Alment Boligforum med repræsentanter fra byrådet og boligorganisationerne. Der afholdes møde i forummet en til gange årligt for at fastholde og styrke den gode dialog.

 

Kommentarer